China hijst zich in badpak voor Miss World

Gedaan met de leiders in grijze Mao-unifromen die zich laatdunkend uitlaten over schoonheidswedstrijden. China werpt zich volop op de Miss World verkiezing van zaterdag. Het evenement moet het zoveelste symbool worden van het nieuwe China, dat niets verlet laat om zijn prominente positie op het wereldtoneel te benadrukken.




De organisatie van Miss World voegt het streepje glamour toe dat nog ontbrak in de lange rist van verwezenlijkingen van het moderne China: toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie, een ‘tykonaut’ in de ruimte, de organisatie van de Olympische Spelen in 2008 en de World Expo in 2010.

De bekroning van de mooiste vrouw ter wereld op 6 december op het subtropische eiland Hainan in het zuidoosten van China gaat gepaard met een merkwaardige breuk in het mensbeeld dat de Communistische Partij tracht te promoten via de staatsmedia. Sinds de Culturele Revolutie (1966-76) doen die er alles aan om een egalitair mensbeeld zonder make-up uit te dragen. Opsmuk, mode en excentrieke uiterlijkheden worden traditioneel verketterd door het kader van de Communistische Partij. Sinds enkele weken zetten kranten en andere media echter alle zeilen bij om het beeld te creëren van een tropisch paradijs waar bloedmooie dames in badpakken paraderen onder de palmbomen.

De trendbreuk is merkbaar op alle voorpagina’s. Zelfs de ‘People’s Daily’, het vlaggenschip van de Communistische Partij en de droogste krant van het land, leverde een commentaar op het evenement en de hype er rond. “De gekte omtrent de schoonheidswedstrijd is enerzijds te verklaren door de natuur van de mens om schoonheid na te streven, en de sociale en economische ontwikkeling maken deze betrachting mogelijk en verrijken haar,” zo klinkt het eerder hoogdravend op de website. Geld en schoonheid zijn al enkele jaren in opmars in China. De schoonheidsindustrie is big business geworden - meer dan zeven miljoen mensen werken nu in schoonheidssalons en cosmeticawinkels. De schoonheidsindustrie is de afgelopen jaar sneller gegroeid dan het bruto binnenlands product.

De Chinese leiders kunnen niet genoeg krijgen van schoonheid en stijl. China heeft een aanvraag ingediend om in 2005 Miss Universe te organiseren en Shanghai, China’s modernste stad, heeft voor 2004 Miss International in de wacht gesleept. Voor Miss World heeft Sanya, het belangrijkste toeristencentrum van Hainan, een facelift ter waarde van 26,5 miljoen dollar gekregen met nieuwe bruggen wegen en een Beauty Crown Theatre dat 4000 toeschouwers kan slikken. De overheid heeft niets aan het toeval overgelaten. De twee miljard TV-kijkers die Miss World zullen volgen, gaan een voorbeeldstad te zien krijgen. Dat Sanya sinds jaar en dag bekend staat in China als één van de grootste prostitutiecentra van het land, wordt voor de gelegenheid vergeten; het wordt zaterdag het centrum van glitter en glamour.

De organisatoren van het evenement kunnen niet genoeg benadrukken dat de inhoud van de kandidaten even sterk zal meetellen als hun snoetje. De jury zal ’s werelds mooiste kiezen op basis van drie eigenschappen : attitude, uiterlijk en talent – in die volgorde. De winnaar moet een kei zijn in sociale dienstverlening. Het geld van de peperdure entreetickets (90 tot 2000 dollar) zal volledig naar het goede doel vloeien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.