China dwingt critici in de psychiatrie

In de Chinese stad Xintai zijn sinds 2006 minstens achttien mensen onder dwang opgesloten in een psychiatrische instelling. Veelal gaat het om burgers die herhaaldelijk proberen corruptie aan het licht te brengen of die protesteren tegen de onrechtmatige onteigening van hun grond. Dat meldt de Chinese staatskrant The Beijing News.
De pogingen van Chinezen om meteen naar het hoofdbureau van de klachtendienst in Peking te trekken, en zo de lokale autoriteiten te omzeilen, worden onmiddellijk in de kiem gesmoord. Het lokaal bestuur onderschept de dissidenten, om zo van schaamte gespaard te worden en te bewijzen dat de regio perfect onder controle is.
“Het is een zeer achterbakse manier om mensen het zwijgen op te leggen”, zegt Robin Munro, een expert op het vlak van mensenrechten in China, en auteur van het boek Dangerous Minds, een uitgebreide studie over de politieke psychiatrie in het land. “Als de mens verdwijnt, verdwijnt immers meteen ook het bewijs dat die persoon heeft tegen de lokale overheden.”

Barricades


China mag dan geen buitensporig verleden hebben van psychiatrisch misbruik, zoals dat in de vroegere Sovjet-Unie het geval was, volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn deze praktijken niet ongewoon in kleinere steden.
“Tot aan het begin van de jaren negentig waren het politieke andersdenkenden die in de psychiatrie verstopt werden”, aldus nog Munro. “Nu zien we een compleet andere trend. Vooral verklikkers en mensen die onophoudelijk op de barricades gaan staan tegen corruptie worden nu opgesloten.”

Mentale stoornis


Exacte cijfers zijn er volgens Munro niet, wel genoeg bewijzen dat psychiatrische instellingen steeds vaker misbruikt worden om kritiek op het bestuur in de kiem te smoren.
Van zodra ze door een psychiater de diagnose van mentaal zieke toegekend krijgen, worden de critici ontdaan van al hun rechten en kunnen ze onbeperkt vastgehouden worden. De opgesloten Chinezen komen enkel vrij als ze een document ondertekenen waarin ze bekennen dat ze een mentale stoornis hebben, en als ze beloven nooit nog acties tegen de overheid te ondernemen.

Pillen en injecties


Verschillende patiënten kregen ook dagelijks zware medicijnen toegediend. “Ik was vastgebonden aan mijn bed, kreeg dagelijks pillen en injecties waar ik loom van werd”, getuigt Sun Fawu, een 57-jarige mijnwerker. Sun werd opgenomen omdat hij meerdere keren een vergoeding eiste voor de schade aan zijn lap grond, veroorzaakt door een lokale mijngroeve. “Ik had de hele tijd een zwaar hoofd, was duizelig en kon bij momenten niet eens opstaan.” Hij verbleef uiteindelijk drie weken in het ziekenhuis, maar anderen werden meer dan twee jaar vastgehouden.

Twijfels


De 84-jarige Lao Shi kwam in 2006 in het Xintai Ankang Hospital terecht, en werd onlangs vrijgelaten. Hij is diegene die een lijst opstelde van alle opgesloten beschuldigden, in samenwerking met de directeur van het ziekenhuis, Wu Yuzhu, die het verhaal maandag naar buiten bracht in de krant The Beijing News.
Volgens Wu had het ziekenhuis wel degelijk weet van de twijfelachtige mentale toestand van de patiënten, maar werd het verplicht de dissidenten op te nemen en te behandelen. Volgens hem is de lijst trouwens veel langer dan die achttien geregistreerde critici, en werd alles betaald door de lokale overheid, meldt The Beijing News. Ook andere media, met inbegrip van Xinhua, een nieuwsagentschap dat de Communistische Partij zeer trouw is, brachten uitgebreid verslag uit over de wanpraktijken in Xintai.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.