Chili verhoogt belastingen voor heropbouw

De regering van de kersverse Chileense president Sebastián Piñera wil de belastingen voor ondernemingen tijdelijk optrekken. Dat zou Chili helpen de heropbouw van het land na de aardbeving en de tsunami van 27 februari te financieren. Veel aanhangers van de magnaat Piñera waren altijd tegen belastingverhogingen.
Volgens een wetsontwerp dat de regering in mei zal voorleggen aan het parlement worden de belastingen op de activiteiten van ondernemingen in 2011 opgetrokken van de huidige 17 procent tot 20 procent. In 2012 zou de belastingvoet dalen tot 18,5 procent en in 2013 zouden ondernemingen dan weer maar 17 procent moeten afdragen.

Voor sommige kleine en middelgrote bedrijven zou de belastingverhoging niet gelden. Het aparte belastingregime voor mijnbouwbedrijven, de grootste inkomensbron van de regering, wordt ook opgeschroefd, maar daar komt een flexibele regeling die bedrijven de nodige speelruimte biedt. Ook de belastingen op onroerend goed gaan tijdelijk omhoog.

De belastingverhoging moet een derde opleveren van het geld dat nodig is voor de heropbouw in de getroffen streken. De regering schat dat de ramp voor 22 miljard euro schade heeft aangericht. De overheid moet de komende vier jaar zeker 6,2 miljard euro investeren in herstellingen en nieuwe infrastructuur. Piñera wil een deel van dat geld uit de financiële reserves van het land halen, en ook uit budgetverschuivingen, de verkoop van overheidsactiva en leningen. Hij rekent ook op veel giften.

Tijdelijk



Minister van Financiën Felipe Larraín legt er de nadruk op dat de verhogingen een “uitzonderlijke” maatregel vormen en dat het merendeel ervan maar tijdelijk is. Dat moet de tegenstanders in de eigen rangen met de maatregel verzoenen. De oppositie is veel makkelijker warm te maken. De centrumlinkse Concertación de Partidos por la Democracia, die in maart na twintig jaar ononderbroken regeren afstand moest doen van de macht, heeft al aangegeven dat ze de belastingverhoging wil goedkeuren.

Samen met sommige experts vinden politici uit de oppositie dat de ramp ook een kans biedt om het belastingstelsel diepgaander te hervormen. Chili moet meer belastingen innen als het land “een moderne en ontwikkelde staat” wil worden, argumenteert de politicoloog Robert Funk van de Universiteit van Chili. Oppositieleiders als senator Guido Girardi moeten tandenknarsend vaststellen dat hun politieke tegenstanders goed op weg lijken een belastinghervorming door te voeren terwijl linkse en centrumpartijen het daarover nooit eens konden worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.