Chileense TV-stations weigeren anti-AIDS spotjes

Halfnaakte modellen en platvloerse humor kunnen wel op de Chileense TV-stations, maar anti-AIDS campagnes lijken een brug te ver. Het ministerie van gezondheid zit ermee in de maag gesplitst, en een belangengroep van seksuele minderheden tekent protest aan.



Chili telt drie grote TV-zenders. Kanaal 13 en de zender beheerd door de Katholieke Universiteit van Valparaísa weigeren de AIDS-spotjes uit te zenden omdat ze niet overeenkomen met de lijn van de katholieke Kerk. Die verbiedt immers condooms en promoot onthouding of monogamie als HIV-preventie. Het private Megavisión Kanaal, eigendom van de conservatieve zakenman Ricarde Claro, weigert eveneens mee te doen aan de AIS-preventiecampagne.

De spotjes van het ministerie van Volksgezondheid tonen een homoseksueel koppel in een omhelzing en pleiten voor veilig vrijgedrag, met gebruik van condooms als belangrijkste element. De drie TV-zenders beweren dat deze inhoud niet strookt met hun redactionele lijn. Ondertussen hebben 4.600 van de 16 miljoen inwoners van Chili AIDS en zijn er nog eens 5.200 besmet met het HIV-virus. Dat zijn cijfers van de Nationale AIDS-commissie van de regering. Volgens ngo-bronnen zouden 20 tot 50 000 mensen in het land besmet met HIV.

De weigering van de TV-zenders schiet in het verkeerde keelgat bij de Verenigde Beweging van Seksuele Minderheden (MUMS). Ze heeft momenteel klacht ingediend tegen de drie zenders. Deze zouden zich schuldig maken aan dubbele standaards: een affectief homokoppel tonen kan niet, maar een populair Megavisiónprogramma toont wel platvloerse seksuele humor en zo goed als naakte vrouwen.

Geconfronteerd met deze dubbele standaards, beweert woordvoerster Carmen Bascunán van Megavisión dat het niet opgaat beide zaken met elkaar te vergelijken. De kwestie van de AIDS-campagne is veel omvattender dan het tonen van een bijna naakte vrouw. Ze strookt niet met onze politiek, aldus Bascunán. De zender van de Katholieke Universiteit van Valparaíso weigert eveneens mee te werken met de anto-AIDS-campagne maar ziet er geen graten in op een laatnachtelijk uur suggestieve advertenties uit te zenden met halfnaakte vrouwen, een telefoonnummer en de vraag ´Ben je alleen?´ - volgens MUMS een ander voorbeeld van dubbele standaarden volgens.

De populariteit van ´Machos´ een serie van zender 13 met een homo in de glansrol, suggereert dat homoseksualiteit uit de taboesfeer raakt in Chili. Acteurs uit de serie pleiten openlijk voor het uitzenden van de AIDS-campagnespots. De Chileense TV-wereld telt een heleboel homoseksuelen. We vragen hen hun mond open te doen om de campagne te steunen, aldus Marco Ruz, woordvoerder van MUMS. De organisatie voelt zich geruggensteund door een enquête in de krant La Tercera, die aangaf dat 87 procent van de bevraagden voorstander zijn van de promotie van condooms.

De houding van de katholieke Kerk ten aanzien van condooms, en vooral de hiërarchische wijze waarop ze haar standpunten wil doordrukken, vindt steeds minder steun onder de Chileense bevolking. Recente pedofilieschandalen waarbij priesters betrokken waren, deden de zaak ook al geen goed. Een priester werd veroordeeld nadat hij verschillende meisjes van zijn parochie verkracht had en één van hen zwanger achterliet. ´De priester Tato gebruikt geen condooms´, schrijft het tijdschrift The Clinic sarcastisch.

De Kerk voert wetenschappelijke studies aan om haar condoomverbod te rechtvaardigen: condooms zouden ´enkel´ in vier op vijf gevallen effectief zijn in het voorkomen van HIV-besmetting. De minister van gezondheid, Pedro García, is verontwaardigd over deze houding. We moeten de mensen duidelijk maken dat ze de ziekte niet oplopen door schaak te spelen. Ze wordt in 94 % van de gevallen doorgegeven via seksueel contact, en dat proberen we duidelijk te maken door deze campagne.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.