Chávez is nog alomtegenwoordig in verkiezingen

Venezuela kiest zondag een nieuwe president. Het gaat tussen Nicolás Maduro, politiek erfgenaam van de onlangs overleden Hugo Chávez, en Henrique Capriles, boegbeeld van de oppositie. Maar Chávez is nog alomtegenwoordig.

  • Nicolas Maduro (l) en Henrique Capriles (r) bereiden zich voor op het moment van de waarheid.

Nicolas Maduro is sinds het overlijden van Hugo Chávez op 5 maart waarnemend president. Zondag neemt hij het op tegen Henrique Capriles, een veertigjarige advocaat die parlementslid werd toen Chávez aan de macht kwam en erin slaagde de oppositie, van rechts tot links, te verenigen in zijn kandidatuur.

Capriles wil economische en sociale “vooruitgang”. Volgens analisten wil hij het huidige model niet veranderen, wel bijsturen om het efficiënter, verzoenender en democratischer te maken.

Gekopieerd van Chávez

De campagne wordt gedomineerd door de figuur van Chávez. De emoties rond zijn overlijden zijn nog niet weggeëbd.

Maduro staat voor een voortzetting van Chávez’ “socialisme van de eenentwintigste eeuw”. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 2006 tot 2012. In oktober werd hij vicepresident.

Hij “heeft de tijd niet gekregen om zich een eigen stijl en leiderschap aan te meten”, zegt Mariana Bacalao, deskundige politieke communicatie. “Zijn stijl heeft hij gekopieerd van de overleden leider.”

Voordeel voor Maduro

Volgens Manuel Malaver, analist van oppositiestrekking, gaat het tussen “een zeer machtige regering met een verschrikkelijke kandidaat en een zwakke oppositie met een schitterende kandidaat. Had de campagne langer geduurd, dan had Capriles perfect kunnen winnen van Maduro, maar de beperkte tijd speelt deze laatste in het voordeel.”

Nicmer Evans, een politicoloog die bij de regering aanleunt, ziet drie actoren: “Maduro, Capriles en ook Chávez, die door deze hele verkiezingen de belangrijkste kandidaat blijft, want de hamvraag is of men al dan niet aanvaardt wat hij voor het land heeft voorgesteld.”

Chávez won de verkiezingen in oktober met 55 procent van de stemmen. Capriles, kandidaat van Forum van Democratische Eenheid, kreeg 44,3 procent.

Drie steden op een dag

Volgens de grondwet moeten er bij het overlijden van een president al na een maand nieuwe verkiezingen komen. Daardoor hadden de kandidaten nauwelijks tien dagen om campagne te voeren in dit uitgestrekte land met zijn dertig miljoen inwoners.

Zowel Maduro als Capriles reizen met een duizelingwekkende snelheid door het land. Ze bezoeken soms drie steden op een dag.

De opkomst bij verkiezingsmeetings is soms zelfs groter dan bij de verkiezingen van vorig jaar. Dat kondigt voor zondag een grote opkomst aan, al voorspellen analisten dat de 81 procent van oktober, een record voor het land, niet gehaald zal worden. In Venezuela geldt geen kiesplicht.

Reële kans voor Capriles

“Als Capriles wat kiezers bijwint en een deel van de Chavistische kiezers thuis blijft, dan maakt de oppositie een reële kans”, zegt Carlos Ocariz, coördinator van Capriles’ campagne.

Tot vorig weekend wezen alle peilingen Maduro aan als winnaar, met een voorsprong van 7 tot 18 procentpunten op Capriles. Maar volgens twee opiniepeilers, Datincorp en Datamatica, loopt Capriles zijn achterstand in.

“Als de regeringspartij het maar nipt haalt, dan zal de huidige confrontatiepolitiek aanhouden”, zegt Malaver. “Dan zullen de verkiezingen gezien worden als een eerste ronde, die een definitieve strijd aankondigt. Want een deel van het land dat Chavez’ politiek van machtsconcentratie en militarisme niet aanvaardde, zal dat nog veel minder pikken van Maduro.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.