Chavez geeft nederlaag toe, “voorlopig”

“Por ahora”, “voorlopig” heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez zijn nederlaag toegegeven in het referendum zondag over een grondwet die van Venezuela definitief een socialistisch land moest maken. Het “No” haalde het met een nipte meerderheid van 50,7 procent op het “Si” dat de macht van de president gevoelig had versterkt.
Het is de eerste nederlaag voor Chávez sinds hij in 1998 president van Venezuela werd. Nu de nieuwe grondwet van de baan is, kan hij zich in 2013 niet opnieuw kandidaat stellen voor het presidentschap. Blijkbaar hebben heel wat Venezolanen teruggedeinsd voor een staatsbestel waarin een oneindig herverkiesbare president het economisch beleid per decreet kan uitstippelen en de hoogste beslissingsmacht krijgt over het leger en de Centrale Bank.
“De onthoudingen (49 procent, nvdr) hebben ons de das omgedaan. Drie miljoen mensen zijn niet komen opdagen om voor ons te stemmen”, zei Chávez, daarbij verwijzend naar het verschil met de 7,3 miljoen stemmen waarmee hij vorig jaar werd herverkozen als president.
Chávez bedankte zijn aanhangers en feliciteerde ook de mensen die tegen hadden gestemd, “omdat ze hebben begrepen dat dit de juist weg is, in plaats van een binnenweg te nemen.” Daarmee verwees de president naar de minder democratische handelswijze van de oppositie, die in 2002 een poging tot staatsgreep organiseerde en in 2005 de parlementsverkiezingen boycotte.
Tegelijk waarschuwde de president: “Ik hoop dat ze hun overwinning goed uittellen en goed zullen beheren. Onze strijd is nog niet afgelopen en net als op 4 februari 1992 zeg ik hen: voorlopig (por ahora) hebben we het niet gehaald.” Chávez stond in 1992 aan het hoofd van een mislukte staatsgreep, waarvoor hij twee jaar in de gevangenis vloog.
In de middenklassewijken van Caracas barstte in de vroege uren van de ochtend een volksfeest los met luid claxonnerende auto’s en vuurwerk. De leiders van de oppositie erkenden de nederlaag van Chávez en riepen op tot nationale verzoening.
“We feliciteren het Venezolaanse volk met deze overwinning van de democratie” zei Manuel Rosales, Chávez’ uitdager bij de jongste verkiezingen, “Ik ben ook dankbaar voor het werk van de nationale kiescommissie en voor het faire gebaar van de president.”
Het is nog te vroeg om de politieke gevolgen van de uitslag te kunnen inschatten. Een week geleden zei Chávez dat hij, in het geval van een nederlaag, “een periode van reflectie zou inlassen en op zoek gaan naar een opvolger”. In de laatste rechte lijn naar het referendum had hij zijn politieke lot verbonden met het resultaat: “Stem Ja als je voor Chávez bent. Wie Nee stemt, is tegen mij.”
De Venezolaanse president is intussen verre van machteloos geworden. Hij kan nog altijd rekenen op de steun van 161 van de 167 parlementsleden en een wet die hem toelaat nog tot juni 2008 belangrijke beslissingen per decreet te nemen. Intussen blijft de grondwet van kracht die Chávez in 1999 introduceerde en die hij toen “de beste van de wereld noemde.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.