Centraal-Amerika vraagt VS en EU meer inspanning tegen drugs

De Centraal-Amerikaanse presidenten vragen, samen met hun Mexicaanse en Colombiaanse collega, een grotere inspanning in de strijd tegen drugs van de landen waar de meeste drugs naartoe gaan, zoals de VS en Europa. Ze vragen meer controle op de wapenindustrie en programma’s om het drugsgebruik terug te dringen. Ze deden dat op de eerste internationale conferentie voor veiligheid in Centraal-Amerika.

“Europa, de Verenigde Staten en vele andere landen zetten Centraal-Amerika onder druk om onze belastingen te verhogen, en ik geef ze gelijk. Maar met dezelfde aandrang vraag ik hen het drugsgebruik te verminderen”, zei de Guatemalteekse president Álvaro Colom. Hij vroeg van de “drugs consumerende landen” meer controle op wapens, chemicaliën en geldstromen.

Hij deed dat op de Eerste Internationale Conferentie voor Steun aan de Veiligheidsstrategie in Centraal-Amerika. Die vond de voorbije twee dagen plaats in Guatemala-Stad, met de belangrijkste regeringsleiders van de regio en ook presidenten Felipe Calderón van Mexico (Noord-Amerika) en Juan Manuel Santos van Colombia (Zuid-Amerika), Europees Commissaris Karel De Gucht en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Epidemie van geweld

Guatemala heeft sinds 2008 voor 8,7 miljard dollar (6,1 miljard euro) drugs in beslag genomen. De regio doet haar deel in de strijd tegen de georganiseerde misdaad maar ze heeft het gevoel “dat ze de grenzen van haar mogelijkheden nadert”, zegt Colom.

Centraal-Amerika, waar 42,8 miljoen mensen wonen, is een van de meest gewelddadige regio’s ter wereld geworden. Het is een belangrijke route van illegale drugs die van Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten gaan. De situatie wordt nog verscherpt door de grote armoede, de zwakte van de overheidsinstellingen en de corruptie.

Alleen al in 2010 werden 18.167 moorden gepleegd in Centraal-Amerika, bijna 43 per 100.000 inwoners, wat volgens VN-agentschappen neerkomt op een epidemie van geweld.

Bovendien, waarschuwden de VS vorig jaar al, hebben drugskartels hun activiteiten naar Centraal-Amerika verlegd als gevolg van de frontale aanval van de Mexicaanse en Colombiaanse overheid op deze misdaadgroepen.

Meer corruptie

De Centraal-Amerikaanse presidenten vragen de internationale gemeenschap niet alleen financiële en technische steun om de veiligheid in hun regio te verhogen. Ze willen ook dat de bestemmingslanden zelf meer maatregelen nemen om in eigen land de consumptie terug te dringen.

“Het drugsgebruik in de Verenigde Staten blijft zo hoog dat misdaadorganisaties er steeds hogere inkomsten kunnen halen”, zegt president Calderón van Mexico. “Dat vertaalt zich in meer corruptie bij de instellingen, meer vuurkracht tegen onschuldige burgers, een situatie die gevoed worden door de ambitie en gretigheid van de wapenindustrie.”

Volgens een studie van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) hebben de Centraal-Amerikaanse regeringen vorig jaar 4 miljard dollar (2,8 miljard euro) uitgegeven aan veiligheid en justitie, een stijging met 60 procent ten opzichte van 2006.

Hillary Clinton

“We weten dat een groot deel van de vraag naar drugs uit mijn eigen land komt”, reageerde de Amerikaanse minister Hillary Clinton. “Daarom wil president Obama voor het derde jaar op rij de goedkeuring van 10 miljard dollar (7 miljard euro) voor de financiering van de vermindering van de vraag via opvoeding en preventie.”

Clinton bood bovendien 300 miljoen dollar (210 miljoen euro) aan voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Centraal-Amerika, een vermeerdering met 40 miljoen dollar (28 miljoen euro) ten opzichte van vorig jaar.

“We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid en moeten die in daden omzetten,” zei Clinton, “maar ik benadruk dat Centraal-Amerika de leiding moet nemen, en niet alleen de regeringen maar ook de privésector en de civiele samenleving.”

De conferentie werd georganiseerd door het Centraal-Amerikaanse Integratiesysteem (SICA), een intergouvernementele organisatie die sinds 1991 op meer samenwerking aanstuurt, onder meer op het vlak van veiligheid.

Alle presidenten van de regio waren aanwezig op de conferentie: Álvaro Colom van Guatemala, Daniel Ortega van Nicaragua, Laura Chinchilla van Costa Rica, Mauricio Funes van El Salvador, Porfirio Lobo van Honduras en Ricardo Martinelli van Panama. Ook eerste minister Dean Barrow van Belize en vicepresident Rafael Albuquerque van de Dominicaanse Republiek waren aanwezig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.