Catalaanse cementfabriek draait op slib(*)

Een cementfabriek in de Spaanse regio Catalonië draait op slib dat uit de waterzuiveringsinstallaties van de grote steden komt. Volgens onderzoekers kunnen cementfabrieken op die manier hun CO2-uitstoot gevoelig laten dalen.
Cementfabrieken zijn beruchte uitstoters van CO2. De meer dan honderd jaar oude Uniland-cementfabriek in Vallcarca, vlakbij Barcelona, haalt een vijfde van zijn energie nu uit het slib dat bij de zuivering van afvalwater uit de grote steden wordt gehaald. Het slib wordt gedroogd en verbrand. De kwaliteit van het cement blijft dezelfde, zegt Uniland.
De Rovira i Virgili-universiteit in het Catalaanse Tarragona onderzocht het experiment en besluit nu dat ook het milieu er wel bij vaart. In het vakblad Environmental Science and Pollution Research zeggen de wetenschappers dat het een oplossing voor twee problemen is: voor het slib, dat men anders elders niet kwijtraakt, en voor de fabriek, die nu op groenere energie draait.
Door het experiment stootte de cementfabriek 140.000 ton minder CO2 uit van 2003 tot 2006. De studie zegt dat ook de gezondheid van de mensen in de buurt van de cementfabriek minder risico loopt door de daling van de chemische vervuiling. De onderzoekers zeggen dat de nieuwe brandstof het aantal kankergevallen met 4,5 per duizend kan laten dalen.
Over de economische voordelen spreken de wetenschappers zich niet uit. Ze signaleren alleen dat cementfabrieken boetes voor te hoge CO2-uitstoot kunnen vermijden met de groene brandstof.
(*) Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘De wereld wordt groen: 20 succesverhalen’. De bijdragen illustreren dat overal ter wereld werk wordt gemaakt van de broodnodige groene revolutie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.