Caraïbische vakantielanden voelen de recessie

Voor veel Caraïbische landen vormt het toerisme een belangrijke bron van inkomsten, maar door de economische crisis staat de toeristische sector er onder grote druk. Saneringen, sluitingen en ontslagen zijn aan de orde van de dag. De regeringen in de Caraïben proberen de rust in de sector terug te brengen.
Volgens de Organisatie voor Toerisme in de Caraïben (CTO) trokken de Caraïben vorig jaar bijna 23 miljoen toeristen, in vergelijking met 19 miljoen bezoekers in 2002. De Verenigde Staten, Canada en Europa leveren de grootste aantallen toeristen.
De komende maanden kan het aantal toeristen fors dalen, waarschuwt premier Hubert Ingraham van de Bahama’s.  De afgelopen weken werden op de Bahama’s maar ook elders in het Caribisch gebied al duizenden werknemers van hotels ontslagen.
Premier Stephenson King van St. Lucia geeft de Jamaicaanse hotelketen Sandals Resorts International als voorbeeld. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het meer dan duizend werknemers moet ontslaan om zich staande te houden in de economische malaise. “De beslissing van Sandals zou kunnen leiden tot een domino-effect,” zegt King. “We moeten paniek in de sector zien te voorkomen.” Op St. Lucia heeft de crisis er inmiddels toe geleid dat 4000 mensen zonder werk zitten. 
Een recente beslissing van de Britse regering om af te zien van een nieuw soort vliegbelasting, waarmee reizigers minder geraakt zouden worden, is ook nadelig voor de toeristische industrie in het Caraïbisch gebied. In plaats daarvan koos de verantwoordelijke minister Darling immers voor een belasting die vooral lange vluchten treft. Volgens Paul Charles, woordvoerder bij Virgin Atlantic, zal de wijziging grote gevolgen hebben voor het toerisme op de Caraïben.

Tegenmaatregelen


De Caraïbische overheden zoeken naar manieren om de negatieve gevolgen van de crisis te beperken. Bruce Golding, premier van Jamaica, vindt dat het nu geen tijd is voor paniek. Jamaica zal zijn overzeese marketingactiviteiten uitbreiden, de hoteltaksen verlagen en de toegang tot leningen vergemakkelijken voor de sector. Andere overheden in het gebied nemen soortgelijke stappen.
Ook de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) pleit voor een assertief beleid. “De Caraïben kunnen de grootste economische crisis sinds de jaren dertig alleen overleven als ze inzetten op goede arbeidsomstandigheden. Goede inkomens, veiligheid op de werkvloer en sociale bescherming van arbeiders en hun families zijn noodzakelijk,” zegt het kantoor van de ILO op Trinidad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.