Business as usual betekent 28 miljoen dode kinderen in Afrika

Als de ontwikkeling in Afrika aan het tempo van de voorbije jaren blijft doorgaan, duurt het nog ruim een eeuw om de kindersterfte in zwart Afrika met tweederde terug te dringen. Dat betekent de dood van 28 miljoen Afrikaanse kinderen die gered kunnen worden als de internationale gemeenschap meer onderneemt.


Die statistische jobstijding komt uit het nieuwe Rapport over de Menselijke Ontwikkeling van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) dat in september zal worden voorgesteld. In 2015 sterven er in Afrika 5 miljoen kinderen als Afrikaanse regeringen en donoren hun gewoon blijven verder werken zoals vroeger, zegt het UNDP. Als iedereen zich daarentegen extra inzet om de Millenniumdoelstellingen te halen - acht fundamentele doelstellingen rond de bestrijding van honger, kindersterfte, besmettelijke ziekten en het optrekken van de internationale hulp - zouden er dat jaar maar twee miljoen Afrikaanse kinderen sterven.

Die cijfers zouden de G8-leiders moeten wakker schudden, zegt Kevin Watkins, de directeur van het Rapport over de Menselijke Ontwikkeling. De leiders van de grootste acht industrielanden komen volgende maand bijeen in het Schotse hotel Gleneagles om er onder meer over de hulp aan Afrika te praten.

Het Rapport over de Menselijke Ontwikkeling van dit jaar gaat na of de internationale gemeenschap op koers ligt om de Millenniumdoelstellingen te halen. Experts gaan ervan uit dat doelen als de kindersterfte met tweederde te verminderen en alle kinderen toegang bieden tot lager onderwijs tegen 2015, alleen haalbaar zijn als de G8-landen meer ontwikkelingshulp op tafel leggen, maatregelen uitdenken om de wereldhandel eerlijker te maken en de schuldenlast van ontwikkelingslanden verminderen. Op dat laatste punt hebben de ministers van Financiën van de G7 - de G8 min Rusland - zaterdag al een goede start gemaakt door 18 arme landen een volledige kwijtschelding van hun multilaterale schuld aan te bieden.

Maar volgens Watkins moet het roer helemaal om. Als dat niet gebeurt, zullen in zwart Afrika in 2015 nog altijd 19 miljoen kinderen niet de kans hebben de lagere school af te maken, ondanks de goede prestaties die landen als Tanzania, Kenia, Uganda en Rwanda op dit vlak doen optekenen. Het is bijvoorbeeld ook onmogelijk om de kindersterfte voldoende te doen dalen als veel ouders geen werk hebben en het zich dus geen geneeskundige zorgen voor zieke kinderen kunnen veroorloven. En het doel om het aantal mensen dat hoogstens één dollar per dag ter beschikking heeft te halveren, zal volgens het UNDP waarschijnlijk alleen gehaald worden door de buitengewone groei in China en India. In veel andere landen blijft armoe troef. Het UNDP voorspelt dat er in zwart Afrika in 2015 353 miljoen mensen in absolute armoede zullen leven, 219 miljoen meer dan vandaag.

De rijke landen kunnen meer doen om de armoede sneller te doen verdwijnen. Bijna de helft van de begroting van de Europese Unie gaat bijvoorbeeld op aan landbouwsubsidies, en die gaan vaak ten koste van arme boeren in het Zuiden.
Maar de Franse president Jacques Chirac maakte journalisten vrijdag in Parijs duidelijk dat er niet zal getornd worden aan die subsidies. (PD)




Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.