Bush en Chávez op veroveringstocht door Latijns-Amerika

In een rondreis van zes dagen doet president Brazilië, Uruguay, Colombia, Guatemala en Mexico aan. Bedoeling is de banden met de achtertuin opnieuw nauwer aan te halen. Hugo Chávez leidt het tegenoffensief. Terwijl die twee antagonisten doorheen Latijns-Amerika toeren, is de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Felipe Pérez Roque begonnen aan een rondreis door Europa.
Op het ogenblik dat zijn populariteit in eigen land in vrije val is, vertrok president Bush begin van de week voor een bezoek aan de zuiderburen.
In een rondreis van zes dagen doet de Amerikaanse president Brazilië, Uruguay, Colombia, Guatemala en Mexico aan. Bedoeling is de banden met de achtertuin opnieuw nauwer aan te halen door enkele dringende agendapunten bij te werken. Zo besprak hij in Uruguay de mogelijkheden voor het afsluiten van vrijhandelsakkoorden, en bereikte hij met de Braziliaanse president Lula een eerste akkoord over de Braziliaanse ethanol, de biobrandstof uit suikerriet die veel goedkoper is dan de Amerikaanse uit maïs. 
In Guatemala kreeg Bush felle kritiek op het immigratiebeleid dat de VS voert ten aanzien van de Guatemalteken. Die kritiek op het immigratiebeleid staat ook op de agenda in Mexico, het laatste land op de rondreis.
Hugo Chávez leidt het tegenoffensief in een dienstreis langs evenveel landen: Argentinië, Haïti, Jamaica, Trinidad en Nicaragua. Voor Chávez is president Bush de incarnatie van het kwaad, al zegt hij erbij dat het geen persoonlijke kwestie is. ‘Het is het Bolivariaanse project tegen het imperialistische, koloniale project.’   
Terwijl die twee antagonisten doorheen Latijns-Amerika toeren, is de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Felipe Pérez Roque maandag begonnen aan een rondreis door Europa, waarbij hij Frankrijk, Zwitserland, Italië, Portugal en Vaticaanstad zal aandoen.
Bedoeling van de rondreis van Felipe Pérez Roque is de beweging van Niet-Gebonden Landen nieuw leven in te blazen.
Een pijnlijke coïncidentie daarbij is dat het Vaticaan deze dagen de veroordeling bekend maakte van de bevrijdingstheoloog Jon Sobrino.
Nu zaterdag, 17 maart, is Ignacio Ramonet te gast aan de ULB in Brussel, waar hij de Franstalige versie van zijn boek ‘Cien horas con Fidel’ komt lanceren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.