Burgeroorlog eist zeven kinderlevens per dag

Het is hoog tijd dat de burgeroorlog in Colombia op de agenda komt van de VN-Veiligheidsraad. Dat zegt Watchlist on Children and Armed Conflict, dat berekende wat de impact is van het conflict op het leven van Colombiaanse kinderen.


Er sterven nu gemiddeld zeven Colombiaanse kinderen per dag als gevolg van de burgeroorlog in hun land, zo berekende Watchlist on Children and Armed Conflict op basis van gegevens die Care International, the Norwegian Refugee Council, Save the Children Alliance, World Vision en de Coalitie tegen het Gebruik van Kindsoldaten verzamelden. Alle partijen in het conflict - guerrillagroepen, paramilitairen en de ordediensten - nemen kinderen en adolescenten in het vizier.

Jonge mensen worden gedood, verminkt, seksueel misbruikt en geronseld als strijders en informanten, zegt de studie. Volgens Human Rights Watch (HRW), telt Colombia elf- tot veertienduizend kindsoldaten. De Colombiaanse jeugd heeft ook te lijden onder het vluchtelingenprobleem. Op één land na telt Colombia het grootste aantal ontheemden of interne vluchtelingen en 55 procent van hen zijn minderjarig.

De burgeroorlog begon in 1964 toen de regering een offensief lanceerde om de linkse guerrilla te verpletteren. De grootste rebellengroep, de Verenigde Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC-EP), telt 18.000 leden. Volgens het rapport onderhouden de FARC zichzelf vooral met de drugtrafiek, die 100 tot 1000 miljoen dollar oplevert. Het Nationaal Bevrijdingsleger, Colombias tweede rebellengroep, heeft zich toegelegd op de omvangrijke olie-industrie en haalt haar inkomsten vooral uit het afpersingen van oliebedrijven en losgeld voor gijzelaars. De drughandel is voor veel Colombiaanse adolescenten de enige bron van inkomsten geworden, constateert het rapport.

Watchlist vraagt dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de Colombiaanse burgeroorlog op zijn agenda plaatst, gezien het engagement van de V-Raad om de impact van conflicten op het leven van kinderen te bestrijden. Julia Freedson, de coördinator van Watchlist, gelooft dat de Veiligheidsraad de morele en juridische plicht heeft om op te treden. Het gaat om inbreuken op het internationaal recht en de mensenrechten.

Freedson vraagt ook dat de VS, die jaarlijks 100 miljoen dollar militaire steun bieden aan Colombia, hun eigen wetgeving respecteren. De financiële steun is volgens de letter van de wet afhankelijk van het respect voor de mensenrechten, maar in de praktijk wordt die link niet gelegd. De VS gaan hun militaire steun aan het Colombiaanse leger dit jaar optrekken naar 109,3 miljoen dollar. Colombia is nu de op twee na grootste ontvanger van Amerikaanse buitenlandse hulp, na Israël en Egypte.

+’Colombia’s War on Children’ (http://www.watchlist.org)
+Washington Office on Latin America (http://www.wola.org/)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.