Buitenlandbeleid belangrijkste bekommernis van Amerikanen

Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking vindt de oorlog in Irak en andere buitenlandse thema’s belangrijker dan binnenlandse thema’s, zo blijkt uit een nieuwe opiniepeiling. Het is de eerste keer sinds de Vietnamoorlog dat de balans overhelt richting buitenland. Maar dat speelt voorlopig niet tegen de zittende president.

Oorlog, buitenlands beleid en terrorisme: 41 procent van de Amerikanen vindt het de absolute prioriteit, zo blijkt uit een nieuwe peiling van het Pew Research Centre (PRC) en de Council on Foreign Relations (CFR), twee onafhankelijke onderzoeksinstellingen in Washington. Acht op tien Amerikanen vindt maatregelen tegen het terrorisme daarbinnen de belangrijkste prioriteit. Slechts een kwart van de respondenten beschouwt economie en andere binnenlandse thema’s als hun hoofdbekommernis.

De aanvallen van 9/11 en de twee oorlogen die eruit voortvloeiden, geven de doorslag voor de keuze voor een nieuwe president, zeggen de onderzoekers. Het is lang geleden dat het buitenlandbeleid zo zwaar doorweegt, maar voorlopig is dat niet in het voordeel van deze of gene kandidaat. Het Amerikaanse publiek is diep verdeeld over het beleid dat de VS voeren in het buitenland”.

Een kleine meerderheid van de Amerikanen vindt het gebruik van militair geweld in Irak nog steeds de juiste beslissing. Maar 53 procent in deze peiling, uitgevoerd in de derde week van juli bij 2000 volwassenen, tonen een afkalving van de steun: in maart van vorig jaar vond nog drievierde van de respondenten de oorlog een goed idee. Het PRC voerde ook nog een opvolgingspeiling uit in de tweede week van augustus.

Opmerkelijk is dat bijna 60 procent van de Amerikaanse bevolking vindt dat de regering te snel overstapt van diplomatieke middelen naar het gebruik van geweld. Opvallend veel Amerikanen beseffen dat de VS aanzien heeft moeten inboeten bij veel andere landen: tweederde van de Amerikanen denken dat Amerika minder respect geniet dan in het verleden.

Het onderzoek peilde ook naar de voorkeur van de Amerikanen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De sympathie van de Amerikanen ligt nog steeds bij de Israëli’s - 40 tegen 13 procent - maar het aantal Amerikanen dat het beleid van Washington in het Midden-Oosten billijk noemt, is afgenomen van 47 naar 47 procent in vergelijking met vorig jaar. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.