Brazilië wuift recessie weg

De Braziliaanse economie bevindt zich nu officieel in een recessie, maar de regering en analisten lijken zich daar geen zorgen over te maken. De krimp blijft beperkt en er zijn aanwijzingen dat het herstel al bezig is.
De Braziliaanse economie is het eerste kwartaal van dit jaar met 0,8 procent gekrompen, terwijl het bruto binnenlands product het laatste kwartaal van vorig jaar zelfs met 3,8 procent terugliep. Een negatieve groei die twee kwartalen aanhoudt, heet volgens economen een recessie.

Herstel is begonnen


Maar de Braziliaanse recessie valt wel erg mee, daarover is iedereen het eens. “Het tweede kwartaal van dit jaar toont al beterschap”, zegt Francisco Barone, een econoom van de Stichting Getulio Vargas (FGV), een Braziliaanse hogeschool en denktank. “In heel de economie zijn er positieve signalen”.
Barone schat dat de Braziliaanse economie dit jaar alweer met 1,5 procent zal groeien. Ook volgens Tomás Goulart, een risicoanalist van het financieel consultancybedrijf Modal Asset, is “het ergste achter de rug” en is het herstel al begonnen.
Het optimisme wordt geïllustreerd door de aanzienlijke stijging van de omzet op de Braziliaanse beurs de laatste weken en door de waardestijging van de real ten opzichte van de dollar.
Volgens Barone is de Braziliaanse recessie te wijten aan de vermindering van de export naar de VS en Europa, de landen die het zwaarst getroffen worden door de internationale economische crisis, maar ook aan de effecten van die crisis op de Braziliaanse markt. Daaronder leden onder meer de automobielnijverheid, de producenten van huishoudtoestellen, de bouwnijverheid en de textielsector, belangrijke sectoren die makkelijk een sneeuwbaleffect kunnen veroorzaken.

Interne markt redde Brazilië


Braziliaanse economen zeggen dat de gevolgen van de internationale crisis in Brazilië beperkt bleven omdat het land met zijn 190 miljoen inwoners een aanzienlijke interne markt heeft. Loonstijgingen en het uitblijven van massale ontslagen zorgden ervoor dat de consumptie niet stilviel.
De Braziliaanse economie heeft volgens de experts sinds 1994 ook sterke fundamenten gekregen. In Brazilië is de voorbije maanden bijvoorbeeld geen enkele bank over kop gegaan. Er kwam alleen een fusie tussen twee banken, Itaú en Unibanco, waardoor de grootste bank van Latijns-Amerika ontstond.
Een probleem blijft de sterk teruggelopen kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen. Om de economische groei weer echt goed op gang te krijgen, moet dat probleem verholpen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.