Brazilië thuishaven van 's werelds hackers

Acht van de tien belangrijkste hackergroepen ter wereld zijn Braziliaans. De Braziliaanse federale politie bevestigt dat. In Brazilië zelf verliezen de banken meer geld door internetinbraken dan door gewapende bankovervallen. Zuid-Korea heeft de Braziliaanse overheid officieel om hulp gevraagd omdat Braziliaanse hackers meer dan 5.000 sites belaagden.

13 februari. De website van de Noord-Amerikaanse filmproducent Paramount Pictures gewijd aan de nieuwe Spielbergfilm ‘War of the Worlds’ wordt gehackt. In plaats van de openingspagina krijgt de surfer een Portugese boodschap te zien van ‘Un-root’ die pleit voor een betere wereld gedefinieerd als een kapitalistische maatschappij met socialistische invloeden.

‘Un-root’ staat geregistreerd als een Braziliaanse hackersgroep op Zone-H.org, een website die hackings opvolgt. Zelf noemt Un-root zich een groep van jongeren die geen hackers zijn, maar protesten tegen sociale onrechtvaardigheid verspreiden.

‘Un-root’ is lang niet de enige Braziliaanse groep die internetsites aanvalt. Volgens Paulo Quintiliano van de speciale cel van de Braziliaanse politie gespecialiseerd in cybermisdaden, zijn acht van de tien belangrijkste hackergroepen ter wereld Braziliaans. Dat bleek al op de eerste Internationale Conferentie van Deskundigen in Cybermisdaden die de Braziliaanse Federale Politie vorig jaar september in Brazilië organiseerde. Meer dan 500 deelnemers uit 21 landen wisselden ervaringen uit.

Een totale verrassing was het niet, want het Indiase bedrijf SecureSynergy signaleerde al in november 2002 dat Brazilië een laboratorium en de voornaamste exporteur van cybermisdaad was. Volgens SecureSynergy was Brazilië zelf het tweede grootste slachtoffer ter wereld van digitale aanvallen, na de VS, en telde het de tien actiefste hackergroepen. De toename blijkt ook uit het succes van internetbeveiligingsbedrijven. Het Braziliaanse NIC BR Security Office registreerde in 2004 maar liefst 75.722 zogenaamde internetbranden (virusaanvallen, inbraken op sites en fraudezaken via het net).

De Brazilianen werken georganiseerder en beschikken over de nodige creativiteit en vrije tijd, zegt Quintiliano. Hij merkt op dat het stereotiepe beeld van hackers als jonge internetfanatici lang niet altijd opgaat. Er zijn volgens hem veel volwassenen bij, waaronder een aantal bankbedienden die daarom niet zoveel van internet afweten, maar de informatie waar ze toegang toe hebben misbruiken.

De Brazilianen zien niet lijdzaam toe. De speciale cybercel van Quintiliano bestaat al sinds 1995 en telt momenteel 42 werknemers, een aantal dat tegen het einde van dit jaar moet verdrievoudigen. In oktober vorig jaar hielden ze op één dag 53 leden aan van een bende die in diverse deelstaten via het internet bankrekeningen plunderde. Eerder deze maand rolden ze twee kleinere bendes op die zich eveneens hadden toegelegd op bankfraude. Deze successen nemen echter niet weg dat de banken meer geld verliezen door internetinbraken dan door klassieke gewapende bankovervallen, zo blijkt uit de gegevens van de Braziliaanse Bankfederatie.

De grootste moeilijkheid in de strijd tegen deze nieuwe misdaadvorm is dat die de grenzen overschrijdt. Hulp van andere landen is dus onontbeerlijk, zegt Quintiliano. Er wordt gewerkt aan de oprichting van een wereldwijd netwerk met directe informatie-uitwisseling tussen de diverse nationale politiediensten. (ADR)



http://www.zone-h.org/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.