Brazilië en Venezuela gaan strategische alliantie aan

Brazilië en Venezuela hebben maandag in Caracas een strategische alliantie gesloten. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en zijn Venezolaanse ambtsgenoot Hugo Chávez hebben 26 commerciële en samenwerkingsakkoorden ondertekend. Ze plaatsen die in het teken van de strijd tegen de armoede, de integratie van Zuid-Amerika en een nieuwe politieke, economische en commerciële geografie.







Olie en petrochemie, duurzame energiebronnen, landbouw, mijnbouw, transport, technologie en militaire luchtvaart worden de belangrijkste samenwerkingsterreinen tussen de twee landen

Venezuela en Brazilië willen elkaar onder meer helpen bij de vermarkting van ethanol - een uit suikerriet gewonnen biobrandstof waarin Brazilië internationaal marktleider is - en biodiesel. Ze willen ook samenwerken bij de bouw van olieboorplatformen en tankers. Venezuela, veruit de grootste aardolieproducent in Latijns-Amerika, maakt de weg vrij voor de participatie van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras in aardgasprojecten voor de Venezolaanse kust en in de exploitatie van olievelden rond de bovenloop van de Orinoco. De Venezolaanse aardoliegigant Pdvsa krijgt toegang tot de Braziliaanse markt voor smeermiddelen. De twee staatsbedrijven onderzoeken ook de bouw van een gemeenschappelijke raffinaderij, een project waarover al sinds de jaren 90 wordt gedroomd. Met dat project zou een investering van 2 miljard dollar zijn gemoeid.

De twee Zuid-Amerikaanse landen zullen ook gaan samenwerken bij het transport van brandstoffen. Ze willen verder onderling meer petrochemische producten gaan verhandelen. Ook de samenwerking bij de productie van steenkool, staal en bauxiet is in een nieuw akkoord gegoten. De twee landen willen bepaalde heffingen en douaneregels op elkaar afstemmen en proberen ook een verrekeningssysteem voor onderlinge betalingen toe te passen dat een alternatief biedt voor zware transacties in dollars.

Andere samenwerkingsakkoorden hebben betrekking op landbouw, toerisme, visserij en aquacultuur, technologische samenwerking en militaire technologie. De Braziliaanse Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling verleent voor 235 miljoen dollar investeringswaarborgen voor de aanleg van een metrolijn in Caracas, de bouw van een stuwdam annex waterkrachtcentrale en voor de aankoop landbouwmaterieel. In algemene termen wordt ook aangekondigd dat Brazilië en Venezuela gaan samenwerken op omroepvlak, maar duidelijkheid over een eventuele deelname van Brazilië in Telesur biedt dat niet. Telesur is een regionale televisiezender die Venezuela in maart samen met de openbare omroep van Argentinië lanceert.

De handel tussen Brazilië en Venezuela groeide tussen 2003 en 2004 van 800 miljoen tot 1,6 miljard dollar. De Braziliaanse president Lula hoopt dat de twee landen dit jaar de kaap van 3 miljard dollar ronden.

De Venezolaanse president Chávez heeft maandag nog eens zijn steun herhaald voor de Braziliaanse aanspraak op een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad.

Lula bleef amper één dag in Venezuela. Vandaag (dinsdag) is hij in Guyana, waar hij enkele akkoorden tekent rond infrastructuurprojecten en handelsrelaties. Daarna neemt hij in Suriname deel aan een top van de Caribische Gemeenschap. Brazilië, de grootste economie in Latijns-Amerika, is de motor achter verscheidene initiatieven om Zuid-Amerika politiek en economisch te doen samengroeien. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.