Braziliaanse president start fonds om Amazone te redden

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft een fonds in het leven geroepen om het Amazonegebied te redden. Hij hoopt de volgende jaren voor 21 miljard dollar aan steun te verzamelen voor de strijd tegen de ontbossing in het kostbare gebied.
Ongeveer 70 procent van het amazonewoud ligt op Braziliaanse bodem, maar elke minuut moet een oppervlakte van ongeveer anderhalf voetbalveld wijken voor landbouw, houdkap of veebedrijven. Brazilië wil daarom het heft in eigen handen nemen en start een internationaal fonds om de vernietiging van het woud te stoppen. Het fonds moet projecten steunen die voorgesteld worden door het ministerie van Leefmilieu voor de bescherming van het woud en voor duurzame ontwikkeling.

De Braziliaanse regering rekent erop dat het fonds in het eerstvolgende jaar één miljard dollar bijeen kan sprokkelen. Noorwegen heeft alvast belooft om het fonds als eerste aan te spekken met een gift van honderd miljoen dollar in september. De donaties zullen beheerd worden door de Nationale Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling (BNDES).

Geen bemoeienissen



De Braziliaanse president maakte van meet af aan erg duidelijk dat Brazilië de volledige controle over het Amazonegebied behoudt. Landen of bedrijven die geld in het fonds pompen, krijgen dan ook geen zeggenschap over waar of hoe hun geld gebruikt moet worden.

De Braziliaanse overheid is ervan overtuigd dat ze het beste zelf kan bepalen hoe het Amazonewoud geholpen kan worden, maar die visie krijgt veel kritiek van milieu- en mensenrechtengroeperingen die argumenteren dat het land zich beter kan laten bijstaan door buitenlandse deskundigen. De BNDES heeft ook al laten weten dat de donoren niet moeten rekenen op andere compensaties voor hun bijdrage, zoals belastingvoordeel of co2-certificaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.