Braziliaanse boeren profiteren niet van innovatie

Brazilië is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een landbouwgrootmacht, dankzij belangrijke kennis die nu geëxporteerd wordt. De technologie die het land ontwikkelde blijft echter onbereikbaar voor een groot deel van de Braziliaanse boeren.
Armoede, gebrek aan onderwijs, informatie en integratie in de moderne samenleving zorgen ervoor dat op 3,3 miljoen Braziliaanse boerderijen geen technologie gebruikt wordt waardoor de productiviteit en inkomsten zouden kunnen toenemen, zegt Pedro Arraes, voorzitter van de Braziliaanse Agrarische Onderzoekscorporatie (Embrapa).
Ze worden volledig in beslag genomen door het gevecht om te overleven, zegt Arraes. Wat volgens hem nodig is, is een sociaal beleid waarbij onder meer iets gedaan moet worden aan het “lage zelfbeeld” van de boeren.
Een minderheid van 480.000 van de 5,2 miljoen Braziliaanse boeren haalt 75 procent van alle landbouwinkomsten binnen, zegt de expert. Deze boeren gebruiken de technologie die door het in 1973 opgerichte Embrapa werd ontwikkeld.
Zo’n 900.000 boerenbedrijven behoren tot een soort middellaag die de stap naar hogere inkomsten zou kunnen maken, als ze de juiste technologie krijgen, zegt Arraes. Bij de rest van de boeren zal eerst ingezet moeten worden op het verbeteren van de levensomstandigden en bijscholing.

Grootste voedselproducent


Het verspreiden van landbouwtechniek is echter niet de taak van een wetenschappelijk instituut als Embrapa, legt Arraes uit. Dat moet zich concentreren op onderzoek. In 1990 werd de nationale organisatie die zich bezighield met het promoten van nieuwe landbouwmethoden, opgeheven. Inmiddels wordt gewerkt aan een heroprichting.
Embrapa is de belangrijkste bron van de know how die leidde tot een verdrievoudiging van de Braziliaanse opbrengst van granen, bonen en oliehoudende zaden in dertig jaar tijd. In diezelfde periode nam het aantal beplantte hectares slechts toe met 8 procent.
Technologie speelde een essentiële rol bij deze verhoging van de productiviteit, hoewel minder dan 10 procent van de landbezitters daar volledig gebruik van maakte.
Brazilië is momenteel wereldleider op het gebied van tropische landbouw. In 2025 moet het land de “grootste voedselproducent ter wereld zijn, met duurzame landbouw en bescherming van de biodiversiteit”, zegt Arraes, die zich gespecialiseerd heeft in genetische verbetering.
Embrapa opent dit jaar vijf nieuwe kantoren en krijgt daarmee int totaal 45 onderzoekscentra, die zich op alle verschillende ecosystemen, gewassen en veesoorten in Brazilië richten. Een van de nieuwe kantoren gaat zich richten op biobrandstoffen, een ander op studies en training in tropische landbouw met de bedoeling om beter te kunnen inspelen op de binnen- en buitenlandse vraag naar technologie.
Embrapa krijgt momenteel meer verzoeken voor samenwerking uit het buitenland dan het aankan, zegt Arraes. Steeds meer onderzoekers vertrekken naar het buitenland, met name naar Afrika. Embrapa opende in 2006 een regiokantoor in Accra, de hoofdstad van Ghana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.