Bomaanslagen in Irak in aanloop naar verkiezingen

In aanloop naar de parlementsverkiezingen op 7 maart in Irak zijn drie zelfmoordaanslagen gepleegd in de stad Baquba. Minstens 31 mensen kwamen om het leven.
  • MO* Baquba MO*
De eerste twee bommen ontploften bij een overheidsgebouw en een nabijgelegen kruispunt. Op het moment dat gewonden het ziekenhuis bereikten, ontplofte daar een derde bom. Volgens de Engelstalige nieuwssite Al Jazeera was de aanslagreeks minutieus uitgestippeld.
Eind januari werd de Iraakse hoofdstad Bagdad al opgeschrikt door terroristische aanvallen. Eén dag nadat bomaanslagen op drie gerenommeerde hotels aan tenminste 36 mensen het leven kostten, vielen opnieuw zeker 17 doden nadat een bomauto tot ontploffing werd gebracht vlakbij een instituut voor forensisch onderzoek. Een groepering gelinkt aan Al-Qaeda eiste toen de verantwoordelijkheid op van de aanslagen.

Typische aftrap naar verkiezingen


De parlementsverkiezingen zijn de derde verkiezingsronde sinds de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Na een periode van relatieve rust, kreunt het land weer onder een reeks bomaanslagen: een typische aftrap naar Iraakse verkiezingen. De aanslagen zijn sinds 2003 nooit uitgebleven, maar ze komen nu weer sneller en heviger en eisen meer mensenlevens.
Irak kon de voorbije twee jaar de talloze gewapende fracties onder controle houden, maar opvallend is dat de huidige aanslagen in toenemende mate worden opgeëist door Al Qaeda in Irak. Die laat zich, na een lange stilte, opnieuw opmerken. Al Qaeda gedijt het best in mislukte staten, door terug te keren trapt de terreurbeweging op de ziel van de Iraakse politiek.
Lees ook: ‘De boog staat gespannen’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.