'Bob Geldof is een watje'

Laat de gebruikelijke mediakanalen maar links liggen voor nieuws over de top van de G8 volgende week vrijdag en zaterdag. Als u de spelfouten en de onorthodoxe journalistieke methodes erbij neemt, hebben de antiglobalisten een alternatief: weblogs.


Red Pepper, een magazine van ‘groen en radicaal links’ lanceert een weblog voor “live en ongecensureerde verslaggeving” uit het oog van de antiglobalistische beweging. Het initiatief wil de kritiekloze verslaggeving van de Britse G8-agenda en de voortdurende verkettering van de anti-G8-protesten” counteren. Red Pepper brengt ook een gedrukte versie uit van de weblog getiteld ‘Het nieuwe gevecht om Afrika’.

De G8-top van 6 en 7 juli in het Schotse Gleneagles heeft een uitgesproken ontwikkelingsagenda. De leiders van de rijke industrielanden plaatsen de armoede in Afrika bovenaan hun agenda. De internationale campagne Make Poverty History trapt het gaspedaal diep in om beloftes over schuldkwijtschelding en een verhoging van de ontwikkelingshulp te ontlokken aan de welbespraakte monden van Bush, Blair, Chirac en konsoorten.

De titel van de weblog in kwestie - Make G8 History - toont aan dat de meningen over de remedies tegen de armoede enigszins uiteenlopen.
De antiglobalisten werpen zich op als alternatief voor de officiële informatie afkomstig van de top. Ze distantiëren zich ook van de rocksterrenshow Live 8.

De beroemdheden die in de marge van de top ijveren voor een andere wereld kijken niet genoeg naar de kern van de zaak, vindt Alex Nunns van Red Pepper. Bob Geldof is er op fantastische wijze in geslaagd de aandacht te trekken voor de armoede. Maar de oplossing is fout, vindt de antiglobalist. Ze stellen de Afrikanen voor als mensen die voortdurende te lijden hebben onder natuurrampen. Ze roepen gevoelens van liefdadigheid op, maar het echte probleem is het economische systeem waar de G8 voor staan.

Veel antiglobalisten zouden liever zien dat al die rocksterren de G8-leiders aanspreken op structurele oorzaken van armoede. Ik hoor ze niet vragen aan Gordon Brown (de Britse minister van Financiën) hoe het zit met de landbouwsubsidies”, zegt Nunns. “De EU dumpt nog steeds zijn producten op de Afrikaanse markt.

Red Pepper wil met andere alternatieve media samenwerken. Eén daarvan is Indymedia, een website die bloggers toelaat om geschreven, audio- en videomateriaal op te laden, zonder enige vorm van eindredactie. In en rond Gleneagles circuleren echter al geruchten dat de politie opnieuw van plan is om de server van Indymedia in Bristol in beslag te nemen. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.