Birma stemt op 10 mei over nieuwe grondwet

Het militaire regime van Birma heeft aangekondigd dat het referendum over de nieuwe grondwet zal plaatsvinden op 10 mei.
Dat schrijft Sue Tack op het Wereldblog van MO.be. Sue bevindt zich in Thailand en reisde van 4 tot 28 maart rond in buurland Birma: ‘De grondwet is niet beschikbaar in het engels maar ondertussen bevestigde een bron in Mae Sot, net over de grens in Thailand, me dat deze mogelijkheid niet bestaat en dat vooral de benoeming van de president ondemocratisch is.’
De oppositie vraagt zich af hoe ze campagne kan voeren in een land waar campagnes tegen het regime kan leiden tot gevangenisstraffen: ‘Sinds enkele weken worden T-shirts gedragen met een grote No en een kleine vermelding van smoking.’

Kritiek


De Birmese militaire regering gelooft dat, als het referendum de grondwet goedkeurt, de weg vrij is naar “democratische” verkiezingen in 2010.
De voorgestelde grondwet krijgt echter veel kritiek. De unilaterale houding van de Junta bij de opstelling van de grondwet, wordt oneerlijk en ondemocratisch genoemd.
De Birmese oppositie, waaronder National League for Democracy party (NLD) van Aung San Suu Kyi, heeft bijvoorbeeld geen stem gehad in het opstellen van de grondwet -ook al kreeg de NLD meer dan 80 procent van de stemmen bij de laatste democratische verkiezingen in 1990.
Aung San Suu Kyi zou volgens de nieuwe richtlijnen niet mogen deelnemen aan de verkiezingen, omdat zij met een buitenlander was getrouwd. Die regel is duidelijk bedoeld om de populaire leidster van de oppositie op formeel legale wijze buitenspel te zetten. 

Lees verder op het wereldblog: Birma beslist op 10 mei! Maar wie is Birma?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.