Bevolkingstoename in ontwikkelingslanden zwakt niet af

In 2050 zijn we met meer dan 9 miljard mensen, zo voorspelt het nieuwe rapport van het Population Research Bureau in Washington. 1,6 miljard daarvan zal in India wonen, waarmee dat land China van de eerste plaats wat betreft bevolkingsaantal zal stoten. Europa is de enige regio waar het aantal inwoners achteruit zal gaan: van het huidige 728 miljoen tot 668 miljoen - en immigratie zal het enige antwoord zijn op de vergrijzing.

Hoewel het aantal kinderen per vrouw in delen van Latijns-Amerika en Azië is afgenomen, blijft het in Afrika en andere delen van Azië gevaarlijk boomen, zegt onderzoeker Carl Haub, de auteur van het ‘2004 World Population Data Sheet’. Het Afrikaanse Niger spant de kroon met gemiddeld acht kinderen per vrouw, Polen bengelt aan het staartje met een gemiddelde 1,2. De VS scoren met twee kinderen per vrouw het hoogst binnen de industrielanden - Europese vrouwen houden het gemiddeld op minder dan twee.

In Latijns-Amerika gebruikt nu 62 procent van de vrouwen een voorbehoedsmiddel (de pil, een spiraaltje, condooms of sterilisatie), en in Brazilië loopt dat zelfs op tot minstens zeventig procent. In Azië (met uitzondering van China) bedraagt dat percentage 43 procent en in Afrika bezuiden de Sahara slechts 14 procent. In Rwanda doet slechts een op honderd vrouwen aan voorbehoedsmiddelen en familieplanning. In Afrika bezuiden de Sahara is daarenboven maar liefst 44 procent van de bevolking jonger dan 15.

We hikken aan tegen een enorme bevolkingsexplosie tegen 2050. Naast 1,6 miljard Indiërs (ten opzichte van 1,1 miljard nu) zullen er dan naar schatting 1,4 in plaats van 1,3 miljard Chinezen zijn, 420 in plaats van 294 miljoen Amerikanen, 308 in plaats van 219 miljoen Indonesiërs en 307 miljoen Nigerianen. Rusland en Japan zouden hun plek bij de toptien van bevolkingsrijkste landen verliezen.

Het rapport calculeerde ook de gevolgen in van HIV/aids en baseerde zich daarvoor op cijfers van UNAIDS, het aids-programma van de Verenigde Naties. In diverse landen met hoge besmettingsgraad zou de ziekte de bevolkingsgroei temperen, maar haar niet omkeren. Dat is wel het geval in Botswana, Zuid-Afrika en Swaziland. In het totaal groeit de Afrikaanse bevolking tegen 2050 ondanks aids naar schatting met 1 miljard mensen aan. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.