Bengalese vrouwen gaan strijd aan met moellahs

Vrouwen in Bangladesh dringen er bij de overheid op aan om het recent goedgekeurde Nationale Vrouwen Ontwikkelingsbeleid (NWDP) te implementeren, ondanks hevige weerstand van islamitische geestelijken.

Leiders en activisten van de Jatiya Mahila Sangstha (Nationale Vrouwenorganisatie) hielden recent protestmarsen en vormden menselijke ketens in grote steden om druk uit te oefenen op de regering.

Het NWDP geeft vrouwen dezelfde politieke en economische rechten als mannen, door middel van sociale zekerheid, wetgeving tegen huiselijk geweld en gezondheidsmaatregelen. Het NWDP wil ook vrouwendiscriminatie tegengaan.

De actie van de vrouwen kwam enkele weken nadat islamitische geestelijken in het hele land een dag staakten uit protest tegen de plannen. Die zouden clausules bevatten die tegen de islam ingaan. 

Blokkades

Islamistische groepen zijn onder meer tegen gelijke rechten voor vrouwen, want die worden volgens hen door de islam niet toegestaan. De geestelijken zijn ook tegen gelijke rechten op land en eigendommen.

De stakende activisten blokkeerden grote snelwegen in vrijwel het hele land en staken zo’n 150 voertuigen in brand. Meer dan zestig mensen, inclusief politieagenten, raakten gewond. Er werd veel materiële schade aangericht.

De geestelijken, die gesteund worden door de belangrijkste oppositiepartij, de Nationalistische Partij van Bangladesh (BNP), zeggen dat ze zullen doorgaan met demonstreren totdat de  regering met hen in gesprek gaat over verandering van de clausules.

Koran

Premier Sheikh Hasina zegt dat al tegemoet gekomen is aan de bezwaren van religieuze leiders. In het NWDP 2011 zouden tegenstrijdige passages uit de stukken verwijderd zijn. Een dag voor de vrouwenprotesten zei Hasina op een bijeenkomst van docenten aan religieuze scholen dat de verwarring was weggenomen na grondige bestudering van een paar hoofdstukken van de koran.

De minister voor Vrouwen- en Kinderzaken, Shirin Sharmin Chowdhury, is ook niet van plan te zwichten. “We hebben ons standpunt al duidelijk gemaakt en naar de zorgen van de geestelijken geluisterd. De zaak is goed opgelost.”

Het kabinet keurde het NWDP 2011 goed aan de vooravond van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Het nieuwe beleid is gebaseerd op plannen die eind jaren negentig al werden geformuleerd door de regerende centrumlinkse Awami Liga.

Het beleid is echter nooit volledig geïmplementeerd doordat opeenvolgende regeringen er wijzigingen in aanbrachten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.