België onthoudt zich bij stemming rond wapens met verarmd uranium

België heeft zich gisteren (vrijdag) opnieuw onthouden bij een stemming van een VN-resolutie die de bezorgdheid over de gezondheidseffecten van het gebruik van uranium in conventionele wapens aankaart.
Nochtans heeft ons land op 20 juni 2007 – als eerste land in de wereld – een wet gepubliceerd tegen het gebruik van elk industrieel uranium in munitie en bepantsering, een wet die in juni 2009 in werking zal treden.
‘Wij vinden dat België met de wet in de hand een voortrekkersrol moet vervullen en zich moet verenigen met landen die uraniumwapens willen verbieden. Het is daarom bijzonder jammer dat de Belgische regering laat zien dat ze twijfelt door niet resoluut deze Resolutie te ondersteunen, een resolutie die niet meer vraagt dan dat er grondig wetenschappelijk onderzoek wordt verricht’, zegt woordvoerder Willem Van den Panhuysen van Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel.

Gezondheidsimpact


De resolutie verzoekt verschillende organisaties, zoals het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-milieuprogramma (UNEP), om de gezondheids- en milieu-impact van uraniumwapens te actualiseren.
Indonesië diende de goedgekeurde resolutie in. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Frankrijk stemden tegen. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Ierland en Italië stemden voor terwijl veel nieuwe EU-lidstaten tegen stemden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.