Batterij elektrische wagen al 14 procent goedkoper

De gemiddelde prijs van een lithium-ionbatterij voor elektrische wagens is in het voorbije jaar met 14 procent gedaald. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance.

Batterijen kostten in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 689 dollar (524 euro) per kilowattuur. Dat is een daling met 14 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen werd de prijs nog op 800 dollar (609 euro) afgeklokt. Sinds 2009 is de prijs van de batterijen al met bijna een derde gezakt, waardoor elektrische voertuigen minder duur worden.

De prijs van de batterij is essentieel voor de ontwikkeling van elektrische auto’s. Die hebben afhankelijk van het type 16 tot 85 kilowattuur nodig, waardoor de batterij al snel een kwart uitmaakt van de totale kosten van een model. Het onderzoeksbureau verwacht dat de prijs van lithium-ionbatterijen nog verder zakt, tot zelfs 150 dollar per kilowattuur in 2030.

Overaanbod

Toch is er niet alleen goed nieuws, zegt het onderzoeksbureau. De productiekosten van de batterijen dalen weliswaar, maar de prijsdaling is ook het gevolg van een overaanbod op de markt. Er is op grote schaal geïnvesteerd in productie, terwijl de vraag naar elektrische voertuigen traag groeit.

“De kosten van batterijen zijn bepalend voor de prijs van elektrische voertuigen en dus voor hun succes in de markt”, zegt Michael Liebreich van Bloomberg New Energy Finance. “Een scherpe daling van de prijs mag dan slecht nieuws zijn voor de producenten van de batterijen, het is essentieel voor de gezondheid van de sector op lange termijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.