Ban Ki-moon voorstander van VN-vrouwenagentschap

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zijn steun uitgesproken voor de oprichting van een nieuw VN-Vrouwenagentschap. Het idee dateert van vorig jaar november.
Het nieuwe VN-Vrouwenagentschap zou een samensmelting zijn van drie bestaande VN-bureau’s - het VN-Ontwikkelingsfonds voor Vrouwen, het Bureau van de Speciale Adviseur voor Genderkwesties en de VN-Afdeling voor de Vooruitgang van Vrouwen. Aan het hoofd van het nieuwe VN-agentschap zou een ondersecretaris-generaal komen, de op twee na hoogste post binnen de VN.
Het voorstel komt van een 15-ledig ‘hooggeplaatst panel voor coherentie binnen de VN’ dat in november vorig jaar bijeenkwam en bestond uit staatshoofden, voormalige toppolitici en hoge functionarissen uit overheden en de VN zelf.
Maar voor zo’n agentschap er kan komen, moet het goedkeuring krijgen van de 192-koppige Algemene Vergadering. Die heeft tot dusverre geen enkele indicatie gegeven over haar positie. Vandaar dat internationale ngo’s en vrouwenorganisaties de positieve opmerkingen van de VN-secretaris-generaal een erg belangrijke stap vinden. Ze hadden de secretaris-generaal vorige week in een brief opgeroepen mee zorgen dat de huidige zitting van de Algemene Vergadering, die begin september afsluit, de oprichting goedkeurt.
“Ik moedig de lidstaten aan zich te buigen over de mogelijkheid de verschillende bestaande structuren te vervangen door één dynamische VN-structuur”, zei Ban Ki-moon vorige week. Op internationale vrouwendag (8 maart) zei hij dat een dergelijk nieuw agentschap in staat zou moeten zijn beroep te doen op alle bronnen binnen het VN-systeem, met als doel de positie van vrouwen te verbeteren.
Ban Ki-moon steunde met zijn uitspraak de coalitie van 140 internationale niet-gouvernementele organisaties en vrouwengroepen die tot vrijdag in New York bijeen was voor de VN-Commissie over de Status van Vrouwen (CSW).
“Wij hebben tot dusverre geen tegenstand gehoord van lidstaten”, zegt June Zeitlin, hoofd van de Women’s Environment and Development Organisation (WEDO), een vrouwenorganisatie met hoofdkwartier in New York. “We begrijpen wel dat landen met vragen zitten, bijvoorbeeld over hoe het nieuwe agentschap zou werken, vooral op nationaal niveau, en waar de financiering vandaan moet komen.” Ze zegt dat de leden van de organisaties na de conferentie in New York elk in hun eigen land gesprekken met de overheden zullen voortzetten.
De drie bestaande vrouwenstructuren binnen de VN beschikken tezamen over een budget van zo’n 65 miljoen dollar. Ter vergelijking: het budget van het VN-Ontwikkelingsfonds UNDP bedraagt zo’n 450 miljoen dollar, dat van het VN-Kinderagenschap Unicef 2 miljard dollar.
Volgens Zeitlin had het panel oorspronkelijk een startbudget van zo’n 200 miljoen dollar aanbevolen voor het nieuwe VN-Vrouwenagentschap. “Volgens onze informatie is dat bedrag uit het panelrapport gehaald omdat sommige leden geloofden dat het veel te weinig is om de VN-doelstellingen voor gendergelijkheid en ‘empowerment’ van vrouwen te bereiken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.