Ban Ki-Moon akkoord met Somalisch vredesplan

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om de basis te leggen voor vrede in Somalië.
‘Hiervoor moeten de Somalische politieke leiders een inspanning leveren en 8.000 nieuwe VN-manschappen worden ingezet’, zegt Ahmedou Ould-Abdallah, die sinds eind 2006 Speciale VN-gezant is van Somalië. Hij probeerde Ki-Moon al de hele tijd van zijn plan te overtuigen.

Vorige zomer nog weigerde Ki-Moon dit voorstel omdat de situatie, door de gevechten tussen verschillende clans, er te gevaarlijk was. Na verder onderzoek ziet de secretaris-generaal, ondanks de gevaarlijke situatie die gepaard gaat met moorden en ontvoeringen, toch een gelegeheid om vrede te scheppen. Vorige week toonde de Transitional Federal Government (TFG), de Somalische interimregering die sinds 2004 onder controle van Ethiopië het land bestuurt, zich bereid om met de oppositiepartijen te praten over Abdallahs plan.

Gebrekkig centraal gezag
Abdallah wil de werking van overheidsinstellingen verbeteren. De interimregering heeft geen centraal gezag. De humanitaire hulp moet volgens hem ook verbeterd worden want de VN en Afrikaanse Human Rights Watch rapporteren regelmatig geweld tegen vrouwen op basis van geslacht, moorden en martelingen door aanhangers van verschillende clans. Het Somalische rechtssysteem is niet gebaseerd op officiële wetten, het is een mix van vastgelegde regels door de regering en de sharia. De aanhoudende droogte veroorzaakt water en –voedseltekorten.

Het plan beoogt voorts een herstel van de economie door de sociale diensten, arbeidsplaatsen voor vrouwen uit te bouwen en werkloosheid bij de jeugd aan te pakken. Hiervoor werkte het VN-departenment voor Vredesbehoudende Operaties een vierstappenplan uit.

800.000 Somaliers op de vlucht
Somalië verkeert al 17 jaar in een burgeroorlog waarbij rivaliserdende clans het tegen elkaar opnemen. In 2007 ontvluchtten tussen de 600.000 en 800.000 inwoners Mogadishu na clashes tussen de Alliance for the Restoration of Peace and Counter-Terrorism, een organisatie die de macht van de UIR probeert in te perken, en de Unie van Islamistiche Rechtbanken (UIR), een groep shariarechtbanken die het opneemt tegen de overgangsregering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.