Baksteen slaat CO2 op

In Groot-Brittannië is de eerste bouwsteen ontwikkeld die tijdens de productie meer CO2 opslaat dan er uitgestoten wordt.

De nieuwe bouwsteen is een product van Lignacite, een bedrijf dat eerder al pogingen ondernam om de CO2-intensieve betonstenen op een meer klimaatvriendelijke manier te produceren. Het bedrijf experimenteerde met materiaal uit houtzaagsel, glas en schelpen, maar omdat er cement nodig bleef, een erg klimaatintensief product, bleef de productie CO2-positief.

Met de Carbon Buster, die voor de helft uit gerecycleerd materiaal is gemaakt, komt daar verandering in. De steen is niet gewoon klimaatneutraal, maar zelfs CO2-negatief. Tijdens de productie wordt 14 kilogram per ton meer CO2 opgeslagen in het product dan er is uitgestoten.

Restproduct

Het idee is gebaseerd op onderzoek aan de University of Greenwich, en maakt gebruik van restmateriaal uit centrales die afval omzetten in energie. Door het residu van die centrales te mengen met water en er CO2 in te injecteren, ontstaat een materiaal dat prima geschikt is voor gebruik als bouwmateriaal.

Naast de betonfabriek van Lignacite in het Britse Suffolk is een installatie gebouwd die CO2 in het product injecteert en het mengt met stabilisatoren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.