Azië eist aandacht Rampenconferentie op

De mensheid kan weinig doen aan de oorzaken van natuurrampen, maar wel aan de gevolgen ervan. Met die boodschap opende de Internationale Conferentie voor de Reductie van Natuurrampen vandaag (dinsdag) zijn deuren. Internationale samenwerking is het codewoord.

De Japanse premier Junichiro Koizumi opende de conferentie, die tot zaterdag duurt, in Kobe. Die havenstad herdacht maandag de 6,500 doden die tien jaar geleden vielen als gevolg van een aardbeving. Maar vooral de slachtoffers van de tsunami van 26 december in Zuidoost-Azië - naar schatting 140.000 doden - stonden centraal.

Duizenden mensen hadden de zeebeving waarschijnlijk overleefd als Sri Lanka, India en Indonesië een waarschuwingssysteem voor zeebevingen zouden gehad hebben. Het veel besproken internationale waarschuwingssysteem voor tsunamis stond dan ook centraal op de eerste dag.

Hoewel verschillende donoren reeds geld beloofden, is het is nog niet duidelijk hoe uitgebreid dat systeem zal zijn. VN-baas Kofi Annan is voorstander van een internationaal systeem dat ook voor andere natuurrampen waarschuwt. Eén en ander zal duidelijk worden na de zitting die deze week aan het thema wordt gewijd.

Tokio wil alvast het voortouw nemen voor de bouw van een waarschuwingssysteem voor tsunami’s in de Indische Oceaan. Als gevolg van onze ervaring in Kobe en andere rampen hebben we lessen geleerd die we met de rest van de wereld kunnen delen, zei de Japanse premier.

Japan, dat een lange traditie van zeebevingen kent, heeft een waarschuwingssysteem dat bestaat uit een netwerk van seismische stations en drijvende sensoren. Het geeft binnen de drie minuten na een beving een waarschuwing. Japan is bereid om dat te delen met andere landen en met internationale organisaties, zei Koizumi.

Technologie is geen magische oplossing voor alles, benadrukte Jan Egeland, de ondersecretaris voor Humanitaire Zaken van de VN. De ervaring heeft ons geleerd dat mensen het succes van waarschuwingssystemen en rampenplannen bepalen, en niet de hardware. Het onderwijs is essentieel om samenlevingen weerbaar te maken tegen natuurrampen, zei de VN-topman. Kinderen moeten leren hoe ze veiliger kunnen leven met natuurrampen in hun omgeving.

De VN stelden gisteren voor om tien procent van de budgetten voor rampenbestrijding systematisch voor te behouden voor preventie van natuurrampen.

Het aantal slachtoffers als gevolg van natuurrampen is opmerkelijk gestegen, zo blijkt uit een rapport dat de VN presenteerden in de aanloop naar de conferentie. De voorbije tien jaar maakten natuurrampen de 2,5 miljard slachtoffers (zowel doden als gewonden). Dat is zestig procent meer dan het decennium voordien. Azië deelde het zwaarst in de klappen. Meer dan de helft van de dodelijke slachtoffers en meer dan 90 procent van de gewonden werden in dat deel van de wereld beweend. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.