Aziatische ‘Nobelprijs voor sociaal werk’ uitgereikt

Vandaag wordt de Ramon Magsaysay Award uitgereikt. De prijs is het best te omschrijven als de Aziatische ‘Nobelprijs voor sociaal werk’. Dit jaar gaat de prijs naar Mr. Francis, een sociaal geëngageerd ex-priester en de bezieler van het Integrated Village Development Project in Tamil Nadu, India.


Mr. Francis wilde kleine dammen bouwen om in het regenseizoen watervoorraden aan te leggen voor een droog, doodarm en afgelegen heuvelgebied. Om zijn doel te bereiken startte hij in 1984 — met financiële ondersteuning van 11.11.11 — de organisatie ‘Integrated Village Development Project‘ op. Een project dat nu 153.990 leden bereikt.

Sanghams

Essentieel in de aanpak van Francis was en is het organiseren van de mensen in kleine groepen, sanghams, die samen willen werken om een bepaald doel te bereiken. De tien sanghams van het eerste jaar zijn nu, 22 jaar later uitgegroeid tot 8.231 vrouwengroepen met telkens 20 leden.

Een eerste poging om met groepen van mannen te werken liep na een tijd spaak. De spaargroepen van vrouwen die van start gingen functioneerden wél heel goed omdat ze gedisciplineerd wisten te sparen. Daardoor kregen ze van de organisatie kleine kredieten . Die werden vlot terugbetaald, zodat ze grotere leningen konden krijgen. Het succes van de betrokken vrouwen ging als een lopend vuurtje rond en er werden alsmaar meer ‘sanghams’ opgericht. Doordat de terugbetalingen zo vlot liepen wist Francis de Pallavan Grama Bank (Plattelandsafdeling van de Indian Bank) bij het programma te betrekken.

Met Belgische steun

Van 1984 tot 2000 financierde 11.11.11 de plannen van Mr. Francis. Daarna ging de organisatie op eigen kracht verder, met succes. “Dit is een goed voorbeeld van de manier waarop 11.11.11 in het Zuiden werkt. Ondersteuning van lokale organisaties tot ze op eigen kracht verder kunnen. Met als gezamenlijke doelstelling het verbeteren van de levensomstandigheden van de armsten”, zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11

Aziatische nobelprijs

De Ramon Magsaysay Awards, genoemd naar de voormalig president van de Filipijnen, wordt ook wel de Aziatische Nobelprijs genoemd. Sinds 1957 worden elk jaar Aziatische personen en organisaties gelauwerd die uitblinken in hun expertisegebied. De jury looft Mr Francis voor zijn duurzame aanpak van armoede: “for his visionary zeal, his profound faith in community energies and his sustained programmes in pursuing the holistic economic empowerment of thousands of women and their families in rural India.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.