Azerbeidzjanen verstoken van buitenlandse infokanalen

De beslissing van de Azerbeidzjaanse regering om onder meer Russische staatsomroepen van de kabel te bannen valt niet in goede aarde bij de televisiekijkers. De Azerbeidzjanen krijgen amper nog nieuws van buitenlandse omroepen te zien.
Een groot deel van de Azerbeidzjaanse bevolking stemt af op de buitenlandse kanalen omdat er niets te rapen valt op de binnenlandse zenders. De 43-jarige Sanubar Allahverdiyeva zegt op de website Eurasianet: “Waar moeten we nu naar kijken? De kwaliteit van de Azerbeidzjaanse zenders laat te wensen over”.
De overheid heeft ook buitenlandse radiozenders aan banden gelegd. Sinds 1 januari kunnen Azerbeidzjanen niet meer luisteren naar de BBC, Voice of America en Radio Free Europe/radio Liberty. Het zendverbod voor de onafhankelijke televisiezender ANS werd in december 2006 opgeheven na felle kritiek uit het buitenland. Begin februari neemt de overheid de licentie van ANS opnieuw onder de loep.
Ambtenaren zeggen dat de beslissing nodig was om in orde te zijn met internationale zendregels en om de lokale markt te beschermen. “Nationale frequenties in Azerbeidzjan zijn bedoeld voor lokale kanalen”, zegt Nushiravan Maharramli, de voorzitter van de Nationale Televisie- en Radiocommissie (NTCR) aan het Azerbeidzjaanse nieuwsagentschap Turan.

Gazprom


Die redenering loopt volgens media-activisten mank. Het NTCR heeft weliswaar tien lokale televisiezenders een licentie gegeven om uit te zenden, maar slechts vijf maken er gebruik van. Leyla Aliveva, een onafhankelijke politieke analiste, denkt dat het om een vergeldingsmaatregel gaat voor de verhoging van de gasprijzen die het Russische Gazprom doorrekent aan het land.
Reporters Zonder grenzen toont zich alvast bezorgd over het verlies aan pluraliteit in de media en de toenemende censuur in Azerbeidzjan. Vorig jaar werden drie journalisten van oppositiekranten lastig gevallen. Daarnaast probeert het regime ook websites te muilkorven. Een redacteur van de kritische website Susmayaq.biz, vloog twee dagen achter de tralies.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.