Australië wordt rijk op kap buitenlandse studenten

Ik kom zeer weinig in contact met Australiërs, zegt een Bengalese student aan een van de vele nieuwe universiteitscampussen in Sydney. Dat kan ook moeilijk anders: 97,3 procent van de studenten op zijn campus zijn buitenlanders. Australië wordt slapend rijk van de toevloed aan buitenlandse studenten die de volle pot betalen en soms niet eens voldoende Engels kennen, maar de kwaliteit van het onderwijs gaat zienderogen achteruit.

De campus waar 97,3 procent van de 4.490 studenten buitenlanders zijn, is de Central Queensland University campus Sydney. Het is één van de minstens negen regionale universiteiten van Australië die in Sydney campussen hebben opgericht in kantoorgebouwen en zelfs delen van hotels afhuren om buitenlandse studenten aan te trekken - en daarmee geld. Want terwijl Australische studenten een zo goed als intrestvrije lening van de overheid krijgen, is het voor alle buitenlanders boter bij de vis: ze moeten het jaarlijkse collegegeld van 12.000 tot 25.000 Australische dollar (7.600 tot 15,800 euro) vooraf ophoesten.

Australië telt vandaag zo’n 220.000 buitenlandse studenten, waarvan 85 procent Aziaten, vooral uit China, India en Maleisië. Tijdens het academiejaar 2003-2004 brachten die samen 3,5 miljard euro in het laatje - goed voor de negende plaats in de Australische export. Tel daarbij nog de dollars die de buitenlanders uitgeven voor onderdak, eten, vrije tijd en bezoekjes naar huis, en je komt nog miljarden dollars hoger uit.

De overheid moedigt de openbare universiteiten aan zich commerciëler op te stellen. Betalende studenten uit Azië worden gelokt met het uitzicht op een permanente verblijfsvergunning. Als je minstens twee jaar op een Australische regionale campus studeert, krijg je vijf extra punten - in vele gevallen precies wat Aziaten tekort komen om aan het vereiste minimum van 120 punten te komen.

Academici trekken echter aan de alarmbel. Volgens een artikelenreeks in de Sydney Morning Herald hebben sommige universiteiten hun toelatingsvoorwaarden verlaagd om buitenlanders aan te trekken. Omgekeerd vervalsen agentschapjes in Azië, me name in China certificaten waarmee studenten Australische universiteiten binnenraken met als ultieme doel aan een permanente verblijfsvergunning te geraken.

Studenten met schamele kennis van het Engels binnenhalen, is een ramp voor beide partijen, zo waarschuwen academici. Het probleem stelt zich vooral bij studenten uit China, Korea, Thailand, Taiwan en Japan. In onze summer school mislukt zestig tot zeventig procent van de studenten, zegt professor Peter Abelsen van de Macquarie University. Het is oneerlijk mensen (waarvan je weet dat ze niet kunnen slagen) toe te laten omwille van hun geld.

En het kwaliteitsverlies treft ook de eigen studenten. De faculteit economie van de prestigieuze University of Sydney heeft de voorbije vijf jaar haar inkomen van buitenlandse studenten vervijfvoudigd. Veertig procent van de 7.200 economiestudenten heeft intussen een buitenlands paspoort. Maar het is een nachtmerrie essays te beoordelen (van studenten die slecht Engels kennen), dus heeft onze faculteit dan maar beslist essays af te schaffen, zegt Stuart Rosewarne, docent politieke economie aan de faculteit. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.