Asielzoekers behandeld als criminelen in Hongarije

De VN melden dat asielzoekers op een onmenselijke manier behandeld worden in Hongarije. Langdurige opsluitingen in een cel, kinderen die worden vastgehouden, foltering en lijfstraffen, … het lijkt de Hongaarse standaardprocedure om asiel te verkrijgen.

  • flickr.com/UN Vluchtelingenstroom flickr.com/UN

Uit een recent rapport van de VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) blijkt dat een groot deel van de vluchtelingen en asielzoekers, eens in Hongarije aanbeland, in belabberde omstandigheden terechtkomt. Hongarije was nochtans het eerste land om de Vluchtelingenconventie na de val van het communisme te bekrachtigen en ving tienduizenden vluchtelingen op na de splitsing van Joegoslavië in en na 1990.

Sinds 2010 werd er echter een nieuw beleid geïntroduceerd rond asiel, waarin de strijd tegen illegale migratie op de voorgrond kwam te staan. De bescherming en de rechten van de asielzoekers worden hierdoor overschaduwd.

Er wordt niet langer een onderscheid gemaakt tussen illegale migranten en personen die wettelijk asiel aanvragen. Ze komen al te vaak samen terecht in een gevangenis, waar ze naar Europese normen te lang worden opgesloten. De nieuwe wetten laten zelfs toe families met kinderen tot een jaar vast te houden.

Daarnaast worden er ook vluchtelingen teruggestuurd of doorgestuurd naar derde landen, zoals Servië en Oekraïne, alvorens een interview gehad te hebben over de redenen van hun migratie.

Onmenselijke omstandigheden

In de gesloten centra leven de asielzoekers in onmenselijke omstandigheden. Ze worden geboeid naar de rechtbank begeleid door bewakers met zwepen (de gebruikelijke maatregelen bij misdadigers). Verscheidene klachten kwamen binnen rond fysieke en mentale mishandeling door bewakers. Doordat allerhande ziekten behandeld worden met verdovingsmiddelen tegen stress, treden ook steeds meer verslavingen op bij de opgesloten vluchtelingen.

De hygiëne laat te wensen over in de gezamenlijke kamers, waar allerlei ‘gevangenen’ worden samen gepropt. De kamers lijden onder andere onder kakkerlakken, gebrek aan warm water, slechte en vuile sanitaire voorzieningen… De gevangenen worden ook niet gegroepeerd naar afkomst, wat voor bijkomende culturele spanningen zorgt.

UNHCR doet verschillende voorstellen om het vluchtelingenbeleid en de begeleiding van asielzoekers in Hongarije te verbeteren. Eerst en vooral pleit de organisatie voor een correcte naleving van de Vluchtelingenconventie. De asielzoekers zouden in alle situaties de kans moeten krijgen om de internationale standaardprocedure voor een asielaanvraag te volgen.

Wat betreft de inhumane behandeling, stelt de UNHCR goede opleidingen voor, zowel voor de bewakers als voor het juridisch personeel en straffen op het mishandelen van de vluchtelingen. Wanneer de Hongaarse rechtbank toch beslist migranten te arresteren, stelt de VN organisatie dat dit volgens de internationale en Europese normen dient te verlopen en ook de leefomstandigheden in de gesloten centra hieraan aan te passen.

Xenofobie

De laatste jaren kwam Hongarije al enkele malen in de media wegens inbreuken op de mensenrechten door racisme en xenofobie. Diverse allochtonen, vooral uit de Roma-gemeenschap, worden onrechtvaardig behandeld . Racistische uitspattingen en geweldplegingen worden niet geschuwd bij rechtse groeperingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.