Armste landen rooien het niet alleen

De 39 Minst Ontwikkelde Landen moeten dringend meer hulp krijgen, want enkel met handel en een beter beleid halen ze het niet. Dat was de boodschap van Anwarul Chowdhury, de vice-secretaris-generaal van de VN die de belangen van ‘s werelds armste landen verdedigt, op de elfde VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad).
Volgens Chowdhury moeten de industrielanden op drie punten over de brug komen: ze moeten de schulden van de Minst Ontwikkelde Landen (MOL) kwijtschelden, ze moeten de ontwikkelingshulp van de MOL verdubbelen en ze moeten de voorwaarden scheppen zodat de MOL hun economieën kunnen diversifiëren. Alleen met die maatregelen kunnen de armste landen tegen 2015 het aantal armen en hongerigen halveren, een doelstelling waar alle VN-landen vier jaar geleden hun schouders hebben onder gezet.

De Minst Ontwikkelde Landen vormen een groep van 39 (vooral Afrikaanse) staten die speciale officiële erkenning geniet omdat hun economie er zo beroerd aan toe is. De meeste zijn afhankelijk van één of enkele exportproducten. Er leven 736 miljoen mensen, wat iets meer is dan een tiende van de wereldbevolking.

Maar Chowdhury, de verdediger van de lelijk eendjes van het wereldtoneel, lijkt wel te roepen in de woestijn: de industrielanden hebben al jaren geleden afgesproken dat ze elk jaar 0,2 procent van hun bruto binnenlands product zullen vrijmaken voor hulp aan de MOL, maar tot op vandaag komen ze maar aan 0,11 procent.

Ook het handelsklimaat blijft bijzonder ongunstig voor de MOL. Katoen is een belangrijk exportproduct voor 20 van de 39 MOL. Maar als gevolg van de zware subsidies die de Verenigde Staten toekennen aan hun katoenboeren, ligt de internationale prijs van een baal katoen een vierde onder de prijs die volgens experts normaal zou zijn. Een gevolg van die ongelijkheid is dat Afrika per jaar 300 miljoen dollar aan inkomsten verliest, zegt Chowdhury. Dat is een cruciale som geld voor landen waar de overgrote meerderheid van de bevolking leeft op minder dan een dollar per dag en waar de levensverwachting amper 50 jaar is. De Amerikaanse katoensubsidies werden recent nog veroordeeld door de Wereldhandelsorganisatie.

Idris Waziri, de minister van Handel van Nigeria, vindt de eerste prioriteit dat de industrielanden een consistent beleid uitwerken voor de stabilisering van de prijzen. Er is ook dringend meer liberalisering nodig van de handel tussen de ontwikkelingslanden onderling, zegt Waziri, want die beslaat meer dan de helft van de handel van de MOL.

Op de elfde Unctad-conferentie in Sao Paulo wordt onder meer een uitbreiding van het Wereldwijd Systeem van Handelspreferenties (GSTP) besproken dat voorziet in voorkeurstarieven die exclusief gelden voor de ontwikkelingslanden. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.