“Armoedebestrijding op platteland moet prioriteit krijgen”

Armoedebestrijding op het platteland moet prioriteit krijgen in de Millenniumdoelstellingen. Dat vindt het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), een VN-instelling. Vandaag en morgen vergaderen ministers van Financiën, Landbouw en Ontwikkeling van 163 IFAD-lidstaten hierover in Rome.







Eén van de Millenniumdoelstellingen is het halveren van de armoede in de wereld tegen 2015. Volgens het IFAD is te weinig aandacht voor de bijdrage die arme plattelandsbewoners daaraan kunnen leveren. Wereldwijd leven 900 miljoen mensen - driekwart van de 1,2 miljard extreem armen in de wereld – op het platteland. Veel arme boeren hebben niet de mogelijkheid grond te kopen, zitten zonder water en kunnen geen leningen afsluiten. Bovendien worden ze uit de lokale markt gedrukt door goedkopere, gesubsidieerde producten van leveranciers uit rijkere landen.

Uganda is een van de landen die armoedebestrijding op het platteland al jaren hoog op de agenda heeft staan. Het land probeert zijn landbouw te moderniseren en daarbij oog te hebben voor de kleine boeren, waardoor Uganda volgens Farhana Haque Rahman, de woordvoerster van het IFAD, is gaan behoren tot het selecte kransje van drie Afrikaanse landen waar de afgelopen vijftien jaar sprake was van duurzame economische groei. De Ugandese president Yoweri Kaguta Museveni spreekt vandaag in zijn openingstoespraak over de ontwikkelingen in zijn land.

De Millenniumdoelstellingen werden tijdens een topontmoeting in september 2000 aangenomen door alle 189 lidstaten van de Verenigde Naties. In januari bleek uit een rapport van het VN-Millennium Project, een onafhankelijk adviesorgaan, dat de doelstellingen niet gehaald worden als de geïndustrialiseerde landen niet onmiddellijk actie ondernemen.

Volgens het rapport is het wel mogelijk de armoede in de wereld tegen 2015 te halveren, als de politieke wil er is en de juiste strategieën worden ingezet. Eén van die strategieën is het verlenen van microkredieten aan kleine boeren in ontwikkelingslanden, een methode die in de voorbije jaren succesvol bleek.

De Belgische premier Guy Verhofstadt zal in Rome wijzen op de sterke band tussen België en het IFAD. Het Belgisch Overlevingsfonds, dat is opgericht om de ontwikkeling van het platteland in Afrika bezuiden de Sahara te steunen, voert sinds 1994 programma’s uit in samenwerking met IFAD. De projecten zijn erop gericht om de overlevingskansen te verhogen van mensen die bedreigd worden door honger, ondervoeding, armoede en uitsluiting.

De bestuursraad van IFAD kiest vandaag ook een nieuwe voorzitter. Voor die positie zijn twee kandidaten genomineerd, de huidige voorzitter Lennart Båge uit Zweden en Jannes Hutagalung uit Indonesië. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.