Armeense kwestie blijft Turkije parten spelen

Het rommelt opnieuw tussen de buurlanden Turkije en Armenië, met als inzet de Armeense kwestie. Nochtans tekenden beide landen een half jaar geleden een historisch akkoord om hun relaties opnieuw te normaliseren.
Sinds 1993 zijn de grenzen immers gesloten, een reactie op de Armeense bezetting van de Azerbeidzjaanse provincie Nagorno-Karabach. Turkije, een trouwe bondgenoot van Azerbeidzjan, waarmee het taal- en cultuurbanden en energieakkoorden deelt, eist dat Armenië zich terugtrekt uit Nagorno-Karabach.
Maar ook de Armeense kwestie blijft een zeer gevoelig punt tussen beide landen.
Ankara steigerde onlangs toen de VS en Zweden, traditioneel Turkse bondgenoten, resoluties stemden waarin ze de Armeense volkerenmoord door Turkse en Koerdische facties als genocide bestempelen. Daarmee staat de teller van het aantal naties dat de genocides erkent –waaronder  België– op twintig.
De Turken riepen hun ambassadeurs terug uit beide landen, en een gezamenlijke diplomatieke top met Zweden werd afgelast. Na gesprekken tussen de betrokken buitenlandministers is de Turkse ambassadeur alweer op post in de VS. Zweden blijft intussen bij zijn standpunt. De Zweedse buitenlandminister Carl Bildt liet weten dat ‘het een vergissing is om geschiedenis te politiseren’.
De Turkse premier Erdogan windt er echter geen doekjes om: als de internationale gemeenschap niet ophoudt met de ‘Armeense lobbymachine te bedienen’, zet hij honderdduizend illegale Armenïers op Turks grondgebied in als pasmunt. ‘Indien nodig zullen we die illegale Armeense immigranten verwijderen’, waarschuwde Erdogan al twee keer. Daarmee trapt Turkije op het hart van 70.000 Armeense –legale– Turken, en op dat van zijn Armeense buur. Nochtans is Turkije er niet mee gediend om terug naar start te gaan. De gespannen verhouding tot Armenië levert Turkije immers geen punten op in de toenaderingsgesprekken met Europa, integendeel.
Het is, gek genoeg, vooral de Armeense president Serzh Sargsyan die een en ander relativeert. ‘De erkenning van de Armeense genocide is geen voorwaarde om de Armeense-Turkse relaties te verstevigen’, zei hij tegen de Syrische pers. ‘Alleen,’ voegde hij toe, ‘hoe langer het duurt om onze betrekkingen te normaliseren, hoe meer landen zulke resoluties zullen aanvaarden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.