Arme mensen kunnen milieubewuster leven dankzij microkrediet

Microkrediet kan arme mensen helpen om milieubewuster te leven. Met de lening kunnen ze investeren in milieuvriendelijke technologie, zeggen experts.

Per dag worden meer dan duizend zonnepanelen verkocht dankzij de financiering met microkrediet, zegt Mohammad Yunus, de oprichter van de Grameenbank, een microfinancieringsinstelling. Yunus kreeg voor zijn werk met de Grameenbank in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was deze week aanwezig op de Wereldtop voor Microkredieten in het Spaanse Valladolid.

“Arme mensen gebruiken doorgaans inefficiënte en vervuilende energievoorzieningen. Microkrediet kan bijdragen aan de introductie van andere, schone producten die niet alleen de negatieve effecten van de klimaatverandering verminderen, maar ook de eigen gezondheid verbeteren.” Dat zegt Alex Counts, directeur van de Grameenstichting, een Amerikaanse microfinancieringsinstelling die ontstaan is uit de Grameenbank.

Bovendien zijn milieuvriendelijke technologieën soms de enige oplossing. De plattelandsbevolking in afgelegen gebieden beschikt vaak niet over elektriciteit of drinkbaar water. “Jammer genoeg richten overheidsprogramma’s en bedrijven zich vaak op de grote steden, waardoor afgelegen bevolkingsgroepen aan hun lot overgelaten worden”, zegt Armando Gutiérrez, directeur van de Nicaraguaanse microfinancieringsinstelling Prestanic. “Milieuvriendelijke technologie is dan de enige optie voor arme mensen, omdat ze geen elektriciteitsnet vereist. Op die manier vergemakkelijken bepaalde beperkingen de introductie van schone energie.”

Zonnepanelen

Prestanic stelt microkredieten ter beschikking voor de aankoop van zonnepanelen in afgelegen gebieden die niet beschikken over elektriciteit. Die zonnepanelen vervangen de traditionele lantaarns, die erg vervuilend zijn.

“Arme mensen hebben meestal als eerste doelstelling het oplossen van hun voedselproblemen”, zegt Gutiérrez. “En als die eenmaal opgelost zijn, kunnen ze beginnen denken aan het verbeteren van hun levensomstandigheden en kunnen ze zich inzetten voor de milieuproblematiek.”

“Er zijn mensen die vervuilen omdat ze koken met brandhout en geen andere optie hebben.” Als die mensen alternatieve technologieën aangeboden krijgen en daarnaast kunnen beschikken over de nodige financiering, kunnen ze bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering, zegt Gutiérrez.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.