Argentinië getroffen door ergste droogte in 100 jaar

Het agrarische hart van Argentinië krijgt te maken met de ergste droogte in honderd jaar. Verwacht wordt dat de gevolgen voor de vlees- en graanproductie rampzalig zullen zijn.
De uitzonderlijke droogte heerst in het vruchtbare hart van het land, van aan de zuidelijke provincie Río Negro tot de centrale provincies La Pampa en Córdoba en naar het oosten en het noorden naar de provincies Buenos Aires, Entre Ríos, Santa Fe, Corrientes, Chaco, Formosa en Santiago del Estero. De streek wordt gezien als een van de meest vruchtbare ter wereld.

Minder snel zwanger


Landbouworganisaties schatten dat de graanproductie met 39 procent zal dalen en dat 1,5 miljoen dieren verloren zullen gaan. De dieren die het wel overleven, zullen veel minder vlees en melk produceren en raken minder snel zwanger. De gouverneur van Chaco, Jorge Capitanich, vreest dat de landbouwproductie van zijn provincie met de helft zal terugvallen tegenover vorig jaar. Voor de maïsproductie in de provincie Entre Ríos wordt zelfs gerekend op een terugval van meer dan 80 procent.
De Argentijnse regering doet wat ze kan en voert onder meer veevoeder aan, maar de boeren klagen dat die maatregelen ondermaats blijven gezien de omvang van de ramp. Ze hopen dat de provinciale overheden kunnen bijspringen. In de provincies Chaco, Entre Ríos en Santa Fe is de noodtoestand voor de landbouw uitgeroepen waardoor boeren een half jaar uitstel krijgen om hun belastingen en schulden te betalen.
Hoewel de neerslag al heel 2008 erg minnetjes was, is de droogte in de laatste maanden steeds strenger geworden. In het noordelijke deel van de provincie Santa Fe alleen al zijn 300.000 dieren overleden aan de droogte. De overblijvende dieren hebben het moeilijk en worden minder snel zwanger.

Moeilijk jaar


De droogte in het agrarische hart van Argentinië komt bovenop een aantal andere factoren die van 2008 een erg moeilijk jaar maakten. Van maart tot juli was het land in de greep van maandenlange blokkades. De boeren wilden daarmee protesteren tegen de de beslissing van de regering-Fernández om de exportheffingen op soja en graan te verhogen. De regering moest uiteindelijk inbinden, maar al snel kwam de financiële crisis, die tot een ineenstorting van de prijzen leidde. De prijs van soja bijvoorbeeld, die in het begin van het jaar nog zeshonderd dollar per ton bedroeg, daalde tot de helft tegen het einde van 2008.
Nu komen de klimaatproblemen als klap op de vuurpijl. Volgens het Nationale Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) is de droogte in sommige delen van het land de ergste in honderd jaar. Daardoor is de graanoogst de laagste in dertig jaar en alles wijst er volgens de INTA op dat ook de productie van maïs, soja en zonnebloemen ver beneden de niveaus van de laatste jaren zal eindigen.
Ook landbouworganisaties maken zich ernstig zorgen. Volgens de secretaris van de Argentijnse Landbouworganisatie, Javier Jayo, zal de oogst van graan, maïs, soja en zonnebloemen dertig miljoen ton lager zijn dan vorig jaar. De slechte oogsten zullen de boeren naar schatting minstens zeven miljard dollar kosten, en zullen ook de staat hard treffen door een vermindering van de inkomsten uit taksen. De boeren hebben wel het geluk dat het vorige jaar een absoluut recordjaar was qua productie en inkomsten, en dat ze dus vrij goed gewapend zijn tegen het huidige rampseizoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.