Argentinië en VS lanceren klimaatsatelliet

Argentinië en de Verenigde Staten hebben een gemeenschappelijk ontwikkelde satelliet gelanceerd die real-time informatie zal doorsturen over twee belangrijke factoren die ons klimaat bepalen: de watercyclus en oceaanstromingen.

De Satélite de Aplicaciones Científicas (SAC)-D/Aquarius, waaraan ook Canada, Brazilië en Frankrijk meewerkten, werd vorige week vrijdag (10 juni) gelanceerd van op de Vandenberg-luchtmachtbasis in Californië.

“Het belangrijkste doel is gegevens te verzamelen over de oceanen, het klimaat en het milieu”, zegt Sandra Torrusio, hoofdonderzoeker aan het Argentijnse ruimteagentschap Conae.

“Er is een enorme evolutie tussen de eerste satelliet die Argentinië lanceerde in 1996, en die amper 100 kilogram woog, en deze nieuwe satelliet”, zegt Fernando Hisas, programmacoördinator bij het Conae. De nieuwe satelliet weegt 1400 kilogram en is zeven meter lang. Het toestel zal een snelheid van 28.000 kilometer per uur halen en veertien keer per dag rond de aarde cirkelen.

Zoutgehalte

De SAC-D/Aquarius zal onder meer het zoutgehalte van de oceanen meten en zo meer inzicht geven in de manier waarop de oceaanstromingen, het weer en het klimaat beïnvloed worden door de uitwisseling tussen zout en zoet water.

“Elke verandering in zoutgehalte veroorzaakt een verandering in de dichtheid en het patroon van oceaanstromingen”, zegt Torrusio. “Die informatie is erg belangrijk voor een beter begrip van de waterkringloop en het klimaat.”

Aquarius zal wekelijks kaarten afleveren met voorspellingen van het zoutgehalte van alle oceanen. Tot nog toe kon dat enkel gebeuren met schepen en boeien, en enkel in bepaalde gebieden. De gegevens zullen kosteloos op het internet gepubliceerd worden.

Meetinstrumenten

De satelliet kan ook de vochtigheid en de temperatuur van de bodem over grote oppervlaktes in kaart brengen. Dat kan helpen bij het monitoren van vulkanen of grote branden.

Een microgolfmeter geeft dan weer informatie over windsnelheden en neerslag, terwijl een infraroodcamera elektromagnetische stormen detecteert.

Argentinië staat in voor de ontvangst van alle informatie en de besturing van de satelliet. Het toestel wordt gecontroleerd vanuit het Teófilo Tabanera Ruimtecentrum in Falda del Carmen, in de provincie Córdoba.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.