Argentijnen protesteren tegen Uruguayaanse pulpfabriek

Milieu-activisten uit het Argentijnse Gualeguaychu hebben de Libertador General San Martín brug over de Uruguay-rivier geblokkeerd om te protesteren tegen de bouw van een houtpulpfabriek aan de Uruguayaanse kant van de rivier, die de grens vormt tussen beide landen.
Zowat een jaar geleden startten de actievoerders hun campagne voor de ontmanteling van de fabriek, die wordt gebouwd door de Zweedse firma Metsa-Botnia. Omdat bleek dat hun strijd tot hiertoe weinig indruk maakte, gingen ze zes weken geleden over tot de grote middelen met de bezetting van de brug, waar in dit zomerseizoen elke dag duizenden mensen – vooral toeristen – de grens oversteken.
De actievoerders vrezen dat de fabriek kwalijke gevolgen zal hebben voor hun gezondheid en voor het toerisme in de regio.
Het conflict wordt ook op interstatelijk niveau uitgevochten. Argentinië laat de activisten begaan, vanuit de overweging dat hun blokkade de bouw van de fabriek niet verhindert. Uruguay is daar niet mee opgezet, en klaagde zijn grote buur aan bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Deze rechtbank zag echter geen voldoende grond om Argentinië te verplichten de actievoerders te stoppen omdat volgens haar de belangen van Uruguay niet werden geschaad.

Eerder in 2006 had Argentinië Uruguay al aangeklaagd bij dezelfde rechtbank, omdat de Argentijnse regering naar eigen zeggen niet voldoende informatie had gekregen over de geplande aanbouw van de fabriek. Dit zou in strijd zijn met een overeenkomst uit 1975, waarin wordt gesteld dat zaken aangaande de grensrivier in onderling overleg moeten worden beslist. Een uitspraak in deze zaak wordt pas binnen twee jaar verwacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.