Amerikaanse verzekeraars berekenen risico’s van de klimaatverandering

De Amerikaanse verzekeringswereld maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde. De ‘insurance commissioners’ van 50 deelstaten besloten unaniem een werkgroep op te richten die de mogelijke impact van de klimaatverandering op de verzekeringsindustrie en haar klanten moet bestuderen.

Insurance commissioners houden toezicht op de verzekeringsmaatschappijen in hun deelstaat. De beslissing van de Nationale Vereniging van Verzekeringscommissarissen (NAIC) komt er in dezelfde week dat ’s werelds grootste verzekeringsmakelaar Marsh & McLennan zijn klanten informeerde over de potentiële impact van de opwarming van de aarde op hun bedrijven. Driekwart van de klanten van Marsh staat op de Fortune 500-lijst van grootste bedrijven ter wereld.

“Zowel de verzekeringscommissarissen als Marsh hebben de bedrijven de boodschap meegegeven dat ze de klimaatverandering een stuk ernstiger zullen moeten nemen”, stelt Andrew Logan vast. Logan is directeur van het verzekeringsprogramma van Ceres, een nationale coalitie van milieuorganisaties, andere burgerorganisaties en investeringsfondsen met een totale portefeuille van 2.500 miljard euro.

“De verzekeringswereld neemt een cruciale positie in en kan bijdragen aan de oplossing voor klimaatsverandering. Acties zoals deze dwingen bedrijfsleiders om het probleem aan te pakken.”, voegde hij eraan toe.

Dat de verzekeringswereld net nu in actie schiet is geen toeval. De voorbije jaren moest ze miljarden dollars uitbetalen als gevolg van de schade die veroorzaakt werd door de almaar in kracht toenemende orkanen. Die werden de laatste decennia gevoed door het steeds warmere water in het Caribische gebied.

In 2004 veroorzaakten orkanen voor 25 miljard euro schade aan verzekerde gebouwen en infrastructuur. In 2005 was de orkaan Katrina allleen al verantwoordelijk voor het dubbele van dat bedrag. Vorig jaar was ook het duurste jaar ooit wat betreft natuurrampen, berekende de Munich Re stichting.

Volgens een studie van Ceres hebben de Amerikaanse verzekeraars maar liefst 15 keer meer verzekerde schade geboekt in de laatste drie decennia. Een stijging die de aangroei van de premies over dezelfde periode ver achter zich laat.

De werkgroep zal nu nagaan of de Amerikaanse verzekeraars de gevolgen voor de industrie voldoende hebben ingeschat, zegt commissaris Mike Kreidler van de deelstaat Washington.

Die gevolgen voor het verzekeringswezen beperken zich zeker niet alleen tot de grote natuurrampen, voegt Nancy Skinner van de Climate Group, een coalitie van multinationale bedrijven, overheden en activisten eraan toe. “Ook veranderende weerpatronen zoals intensere regenval of hagelstormen zullen hun effect hebben op bedrijven en huiseigenaars. En ook andere verzekeringsvormen zijn kwetsbaar. Verzekeringen in de gezondheidssector kunnen zich blauw betalen aan ademhalingsaandoeningen die met hittegolven samenhangen, of ziektes die veroorzaakt worden door muskieten.”

“In Washington viel vorig jaar extreem weinig neerslag”, zegt Kreidler, en dat had gevolgen voor de landbouw en de ski-industrie. “Als die klimaattrend zich doorzet, kan dat een impact hebben op de verzekeringsmogelijkheden en de kostprijs ervan.” (JV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.