Amerikaanse overheidsdienst zet wetenschap naar zijn hand

Meer dan tweehonderd wetenschappers van de Amerikaanse overheidsdienst Fish and Wildlife Service zeggen dat hun oversten wetenschappelijke conclusies hebben gewijzigd of geschrapt onder druk van de industrie. Dat blijkt uit een enquête die twee niet-gouvernementele organisaties onder het personeel hebben afgenomen.



De ‘Union of Concerned Scientists’ en de ‘Public Employees for Environmental Responsibility’ stuurden 1400 biologen en andere wetenschappelijke werknemers van de U.S Fish and Wildlife Service een vragenlijst toe. De Fish and Wildlife Service is een federale milieudienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijk voor het in kaart brengen van bedreigde plant- en diersoorten in de VS.

414 wetenschappers van de dienst vulden de enquête in. 56 procent zegt dat hun oversten wetenschappelijke conclusies hebben gewijzigd of geschrapt onder druk van de industrie. 44 procent kreeg van hogerhand de opdracht wetenschappelijke uitkomsten te vermijden die tot een striktere bescherming van bedreigde soorten zouden kunnen leiden. Eén op vijf van de respondenten moest zelf informatie uit wetenschappelijke documenten wijzigen of schrappen. Het personeel van het regionale kantoor in de regio van de Grote Meren kreeg een memo waarin werd gevraagd niet aan de enquête mee te werken, ook niet in hun vrije tijd.

De Fish and Wildlife Service uitte geen commentaar op de studie.

Twee zwaarwegende Democratische Congresleden, Henry Waxman uit Californië en Nick Rahall uit West Virginia, hebben de Amerikaanse Minister van Binnenlandse Zaken Gale Norton in een brief gevraagd op de beschuldigingen van politieke inmenging te reageren. Als we toelaten dat de politieke agenda wetenschap dicteert, tast dat de geloofwaardigheid (van de Fish and Wildlife Service) aan, schreven ze.

De enquête komt op een moment dat een groep Republikeinse parlementsleden de wet over bedreigde soorten grondig wil herzien. Waxman en Rahall zijn tegen de voorgestelde wijzigingen. Intussen voorziet het nieuwe budgetvoorstel van de regering-Bush al 3 miljoen dollar minder voor het programma ter bescherming van bedreigde fauna en flora.

Het is lang niet de eerste keer dat het Witte Huis ervan wordt beschuldigd wetenschap ondergeschikt te maken aan politiek en ideologie. Vorige week nog zei de inspecteur-generaal van het Amerikaanse Milieubeschermingagentschap EPA dat het agentschap de gezondheidsrisico’s van kwikvervuiling niet ten volle had overzien omdat mensen met politieke benoemingen tussengekomen waren in het wetenschappelijke werk. EPA ontkent de beschuldiging.

In 2003 meldde de krant New York Times dat het EPA-rapport over de toestand van het milieu behoorlijk uitgedund werd nadat het door het Witte Huis werd geredigeerd. Met name het forse gedeelte dat handelt over de gevaren van het broeikaseffect, werd volgens de krant gereduceerd tot enkele niets zeggende paragrafen.

Volgens niet-gouvernementele organisaties strekt de politieke inmenging in wetenschap zich uit tot onderwerpen als seksuele opvoeding, stamcelonderzoek, het Amerikaanse raketschild en het zogenaamde verband tussen abortus en een verhoogd risico op borstkanker.

Politieke manipulatie van wetenschap is een aanspelend probleem in deze overheid, zegt Lexi Shultz van de Union of Concerned Scientists. (ADR)



http://www.ucsusa.org/global_environment/rsi/page.cfm?pageID=1601

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.