Amerikaanse kredietcrisis treft Caraïben

Voor het eerst in tien jaar vermindert de geldstroom van uitgeweken Caraïbische migranten naar hun thuisland. De Caraïbische landen houden hun hart vast voor de verdere gevolgen van de Amerikaanse kredietcrisis.Ze vrezen dat de toeristische sector het volgende slachtoffer zal zijn.
“Ik denk dat de recente financiële crisis in de Verenigde Staten op verschillende manieren bijdraagt tot het risico op een wereldwijde recessie, met implicaties voor de ontwikkeling van de Caraïben”, zegt Desmond Brunton, ondervoorzitter van de Caribbean Development Bank in Barbados. “Ik denk dat maar weinigen onder ons beseffen hoe ingrijpend de huidige gebeurtenissen op de kapitaalmarkten onze economieën zullen aantasten.”
Volgens cijfers van het Multilateral Investment Fund (MIF) van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is de hoeveelheid geld die door migranten naar hun thuislanden in Latijns-Amerika en de Caraïben gestuurd wordt, voor het eerst in tien jaar gedaald door het gecombineerde effect van de economische terugval in de VS en Spanje, de inflatie en een zwakkere dollar.
Migranten uit Latijns-Amerika en de Caraïben zullen dit jaar samen zo’n 67,5 miljard dollar naar hun thuisland sturen, tegenover 66,5 miljard dollar in 2007. “Maar rekening houdend met de inflatie zal het totaal dit jaar zo’n 1,7 procent minder zijn dan het totaal in 2007. Tot vorig jaar was de geldstroom jaarlijks gegroeid met meer dan 10 procent”, zegt Brunton. De uitgeweken landgenoten raken in de VS zonder werk of moeten een groter deel van hun loon zelf besteden, waardoor ze minder naar huis kunnen sturen.
Terwijl de Amerikaanse kredietcrisis in alle hevigheid woedt, blijven de voedsel- en energieprijzen overal ter wereld stijgen. Hoewel de Caraïben over een ruim areaal aan vruchtbare grond beschikken, voert de regio jaarlijks voor 3,5 miljard dollar aan voedsel in. Op een noodtop in juni beslisten Caraïbische leiders daarom om meer te investeren in landbouw, hoewel het nog onduidelijk was hoe de crisis de projecten die nu al gestart waren, zou beïnvloeden. “We moeten werken aan energie-efficiëntie en aan alternatieve energiebronnen”, waarschuwde Patrick Manning, de eerste minister van Trinidad en Tobago, op de top. “We moeten meer produceren en minder consumeren, en we moeten vooral onze landbouwindustrie stimuleren.”

Toerisme in gevaar


Voor veel Caraïbische landen vormt het toerisme een levensbelangrijke bron van inkomsten. En precies daar zal de globale crisis op korte termijn roet in het eten gooien, waarschuwt econoom Don Marshall van de University of the West Indies. “Het toerisme in heel de Caraïben mag zich verwachten aan een klap”, voorspelt hij. “Dat is het eerste waar de Amerikaanse burgers op zullen besparen.”
Het olierijke Trinidad en Tobago zegt dat het nog bezig is de mogelijke effecten van de Amerikaanse crisis te onderzoeken. Minister van Financiën Karen Nunez Tesheria heeft wel al verzekerd dat de Centrale Bank geen belangen had in de wankele Amerikaanse banken.
Bermuda, een belangrijke toeristische bestemming, maakt zich vooral zorgen over “potentiële gevolgen voor de tewerkstelling”. Minister van Financiën Paula Cox voorspelde ook een lagere economische groei, en mogelijke aantasting van grote projecten in de privésector. Ook de landbouw en industrie kunnen in moeilijkheden komen, omdat ze sterk afhankelijk zijn van kredieten, die nu minder vlot verstrekt zullen worden, aldus de minister.
St. Lucia bijvoorbeeld heeft al laten weten dat het moeilijkheden heeft om de buitenlandse investeerders over de brug te laten komen voor enkele belangrijke projecten. “We zijn niet immuun voor de crisis in de VS, omdat we sterk afhankelijk zijn van de internationale handel en buitenlandse investeerders”, liet minister van Handel Rufus Bousquet weten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.