“Amerikaans handelstekort blijft hoog”

Het Amerikaanse handelsdeficit met de rest van de wereld en vooral met China blijft hoog. Dat voorspelt Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, de centrale bank van de VS. De zwakke dollar verandert daar weinig aan.
In zijn rapport over het monetair beleid van de VS dat hij woensdag overmaakte aan het Amerikaanse parlement, becijfert Bernanke dat de Amerikaanse dollar sinds begin dit jaar ongeveer 3,5 procent aan waarde is verloren. Alleen tegenover de yen is de dollar sterker geworden; in vergelijking met de Canadese dollar (+10%), het Britse pond en de euro (+3,5%) en zelfs met de Chinese renminbi (+3%) verloor de dollar terrein.
Een zwakke munt werkt normaal de uitvoer in de hand, zeker nu de wereldeconomie sterk groeit. Vooral in de handel met China hebben de VS nood aan een opsteker. Maar het Amerikaanse handelsdeficit met China nam nog toe, van 19,4 miljard dollar in april tot 20 miljard dollar in mei. Voorlopig lijken het tekort daarmee dit jaar 15 procent hoger uit te komen dan in 2006.
Amerikaanse parlementsleden schrijven de slechte cijfers toe aan de koers van de Chinese munt, die volgens hen artificieel laag wordt gehouden. Onder Amerikaanse druk liet China de koers van de renminbi sinds juli 2005 al met ongeveer 8 procent stijgen. Maar Bernanke verklaarde woensdag dat koersveranderingen tussen de dollar en de renminbi op zich niet voldoende zijn om het tekort echt aan te pakken. Meer sparen in de VS en de aanmoediging van de consumptie in China zijn volgens hem betere remedies.
Bernanke voegde er wel aan toe dat een vrije wisselkoers ook in het voordeel van China zou zijn. Op die manier kan China onder meer het inflatierisico beter onder controle houden. De sterke groei van de Chinese economie begin dit jaar maakt het gevaar op een stijgende inflatie groot. Volgens Bernanke moet China meer voor de eigen markt en minder voor de export gaan produceren. “De munt opwaarderen is een stap in die richting.”
Het rapport van de Federal Reserve noteert voor het eerste kwartaal zowel voor Canada, de Europese Unie als Japan een groei die boven de trend uitkomt. Ook in de groeilanden in Azië nam de productie sneller toe, terwijl Mexico na een slecht jaarbegin ook beter begint te doen. Een en ander moet volgens de auteurs een verdere groei van de Amerikaanse export de komende kwartalen mogelijk maken.
De stijgende energieprijzen doen in grote delen van de wereld wel de inflatiedruk toenemen. Van de internationale beurzen komt overwegend goed nieuws. De indexen van de beurzen in de grote industrielanden lieten dit jaar een stijging van vijf tot twaalf procent zien. De index van de beurs van Sjanghai noteerde dit jaar al 45 procent hoger, na een opmerkelijke stijging met 130 procent vorig jaar. Andere Aziatische en Latijns-Amerikaanse beurzen deden het sinds begin dit jaar 10 tot 35 procent beter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.