Amerikaans Congres wil miljard dollar tegen gendergeweld

Het Amerikaanse Congres buigt zicht over een nieuwe wet die in een miljard dollar voorziet om geweld tegen vrouwen wereldwijd aan te pakken.
De International Violence Against Women Act (I-VAWA), een initiatief van zowel Republikeinen als Democraten, maakt van geweld tegen vrouwen een prioriteit voor de Amerikaanse overheid en legt er de nadruk op in het buitenlands beleid en de ontwikkelingshulp. Verschillende organisaties en belangengroepen hebben de nieuwe wet al toegejuicht, waaronder Amnesty International, het VN-vrouwenfonds (Unifem) en het VN-kinderfonds (Unicef).
“Elke dag zijn vrouwen en meisjes overal ter wereld slachtoffer van onbeschrijflijke daden van geweld. Verkrachting, seksuele uitbuiting en lichamelijk misbruik zijn dagelijkse gebeurtenissen die vaak onbestraft blijven. De nieuwe wet is een belangrijke stap in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en de bescherming van de rechten van vrouwen en meisjes”, zei Unicef-baas Ann Veneman.
“Samenlevingen waar vrouwen veilig zijn, waar ze de kans krijgen om hun aspiraties te realiseren en hun maatschappij vooruit kunnen helpen, zijn gezonder en stabieler”, zei John Kerry, een van de Congresleden achter het wetsvoorstel. “Deze wet zal vrouwen overal ter wereld beschermen. Tegelijk is het een extreem efficiënte manier om de Amerikaanse ontwikkelingshulp in het buitenland te dienen en onze nationale veiligheid te versterken.”

Vele fronten


Gendergeweld omvat onder meer misbruik door de echtgenoot, verkrachting als oorlogswapen en gedwongen prostitutie. “We moeten een beleid nastreven dat de economische kansen voor vrouwen verbetert, hun onderwijskansen vergroot en meer bewustzijn creëert zowel bij mannen als vrouwen”, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.
Vroeger was nieuwe wetgeving vooral toegespitst op specifieke fenomenen, zoals kinderhuwelijken, mensensmokkel of onderwijs. Deze nieuwe wet is veel breder en combineert maatregelen op het vlak van justitie, economie en gezondheidszorg. De wet voorziet één miljard dollar over vijf jaar, gespreid over projecten in tien tot twintig landen waar veel geweld tegen vrouwen en meisjes is.
De nieuwe wet kan verreikende politieke implicaties hebben, omdat de Amerikaanse overheid verplicht wordt om antwoord te bieden op een uitbraak van gendergeweld, zoals nu tijdens de burgeroorlog in Congo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.