"Al-Qaida kiest voor kindterroristen in Irak" (VS)

Het Amerikaanse leger heeft in Irak trainingsvideo’s in beslag genomen waarin te zien is hoe jonge kinderen opgeleid worden voor de strijd. Het zet daarmee de geruchten kracht bij dat al-Qaida kinderen inzet bij acties in Irak.
Het filmpje is te bekijken op YouTube en toont hoe jongens tussen tien en veertien jaar huizen binnenstormen, burgers gevangen nemen en mensen op straat aanhouden. Ze krijgen daarbij instructies van een mannenstem op de achtergrond. De jongens zijn bewapend met granaatwerpers, AK-47 machinegeweren en pistolen.
Volgens het Amerikaans leger zijn de video’s twee maanden geleden gevonden tijdens een huiszoeking bij een belangrijk lid van al-Qaida in Irak. Er werden in totaal vijf propagandavideo’s gevonden die opgenomen zouden zijn in de provincie Diyala, een bolwerk van al-Qaida.
“Al-Qaida in Irak wil de volgende generaties Irakezen vergiftigen,” vertelde de Amerikaanse bevelhebber Gregory Smith op een persconferentie bij het vrijgeven van de video’s. Hij zegt dat de jongens “waarvan er veel jonger zijn dan elf jaar” gebruikt worden om de “nieuwe generatie van al-Qaida te vormen”.
Nog volgens het Amerikaanse opperbevel zouden de jongeren in de video trouw zweren aan al-Qaida in Irak. Maar een analyse van de nieuwszender ABC spreekt dat tegen en zegt dat de organisatie op geen enkel moment bij naam genoemd wordt in de video.

Jonge terroristen


De video doet vermoeden dat de opstandelingen in Irak actief jongeren willen ronselen voor hun strijd. Irak heeft geen traditie van kindsoldaten, maar jongens worden in de lokale stammencultuur wel vanaf veertien als mannen beschouwd en kunnen dan als strijder worden ingezet. Volgens het Amerikaanse leger en de Iraakse regering gebruiken de opstandelingen wel al regelmatig jonge rekruten als verkenners of koeriers omdat ze minder snel tegengehouden worden door de ordediensten.
In het recent verschenen rapport “Children and Armed Conflict” maken de Verenigde Naties zich zorgen dat kinderen steeds vaker gebruikt worden bij aanslagen in Irak en Afghanistan. In de Iraakse stad Haditha blies een veertienjarige jongen op een fiets zich op bij een patrouille van de Iraakse politie. Hij doodde daarbij drie politiemannen. In het Afghaanse Khost blies een jongen tussen twaalf en vijftien jaar zich vorig jaar op. Hij doodde een bewaker en verwondde vier mensen. In dezelfde stad werd een veertienjarige jongen met een bomvest betrapt toen hij een aanslag op de gouverneur wilde plegen. Afghanistan komt sinds kort opnieuw voor op de lijst van landen die kindsoldaten ronselen en inzetten.

Meer video’s


Het is niet de eerste keer dat er video’s opduiken waarin islamistische groeperingen kinderen ten tonele voeren. Eerder al bracht de Islamitische Staat in Irak (ISI) een video uit waarop zeven- of achtjarige kinderen te zien zijn met AK-47 machinegeweren. De kinderen, die koranverzen scanderen, worden door de commentator in de video “de nieuwe generatie moedjahedien” genoemd. 
Ook in Pakistan doken al verschillende verontrustende video’s op, waaronder een reportage over een afstudeerceremonie aan een taliban-opleidingskamp voor zelfmoordterroristen. Onder de pas afgestudeerden zijn enkele jongens tussen tien en veertien jaar oud te zien. In oktober vorig jaar dook nog een video op waarin enkele taliban-tieners een Pakistaanse soldaat onthoofden met een mes.
http://www.youtube.com/watch?v=yHE-l5GrBts

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.