Aids-beleid andermaal onder vuur

Het aantal nieuwe hiv-besmettingen in India daalt. Tenminste, als we de Indiase Organisatie voor Aids-bestrijding (NACO) mogen geloven. Dat officiële orgaan moet de verspreiding van het op één na grootste land in de wereld op de voet volgen. Maar aids-experts trekken de juistheid van de gegevens in twijfel.

Volgens de jongste steekproeven van de NACO daalde het aantal nieuwe besmettingen van 610.000 in 2002 tot 520.000 in 2003. Het totale aantal hiv- en aids-patiënten in India zou eind van vorig jaar gestabiliseerd zijn op 5,1 miljoen. De cijfers zijn opmerkelijk, want de Wereldbank gaat ervan uit dat het aantal besmettingen in India nog sterk zal stijgen. Tegen 2030 zou aids verantwoordelijk zijn voor 17 procent van alle sterfgevallen in India.

Meenakshi Dutta-Ghosh, de directeur-generaal van de NACO, erkent dat er een probleem is met de statistieken. Sinds 1987 extrapoleert de overheidsdienst de cijfers voor de mannelijke populatie op basis van gegevens uit de 166 ziekenhuizen die seksueel overdraagbare aandoeningen behandelen. De evolutie van aids onder Indiase vrouwen wordt berekend op basis van de cijfers in ongeveer tweehonderd prenatale centra. Deze steekproefmethode geeft volgens sommige aids-experts een dramatische foutenmarge op zo’n grote bevolking als India.

In India bestaat al jaren een controverse over de aids-statistieken. De Joint Action Council (JAC), een coalitie van Indiase aids-organisaties, stelt dat de cijfers schromelijk overdreven zijn en is zelfs naar het hooggerechtshof gestapt om haar gelijk te halen. De JAC beweert dat farmaceutische bedrijven druk uitoefenen om het aids-probleem te overschatten, zodat ze hun waar kunnen slijten op de omvangrijke Indiase markt. De Wereldbank en de bilaterale donoren, die jaarlijks een kleine 60 miljoen dollar vrijmaken voor de bestrijding van aids in India, worden misleid om commerciële redenen, zegt de Joint Action Council.

De NACO, die de aids-fondsen beheert, werk in ieder geval niet naar behoren. Uit een audit van het Rekenhof bleek eind juli dat de overheidsdienst de voorbije vijf jaar amper 46 procent uitgegeven van de meer dan 300 miljoen dollar die hij ter beschikking had. De resultaten van veel NACO-programma’s zijn bovendien ondermaats, zo concludeerde de onafhankelijke evaluatie.

Minister van Volksgezondheid Anbumani Ramadoss is het gekibbel over de cijfers en over de NACO grondig beu. Hij kondigde vorige week aan dat er een externe evaluatie komt van het aids-beleid door het Indian Institute of Management en door het gereputeerde consultancybedrijf McKinsey and Company.

Het Indiase aids-cijfer van vijf miljoen is relatief laag in vergelijking met andere ontwikkelingslanden. In verhouding gaat het om minder dan één procent van de bevolking. Het overgrote deel van de Indiase patiënten neemt geen medicatie om de ontwikkeling van de ziekte af te remmen. Slechts 10.000 Indiërs krijgen aids-remmers, schat de Wereldbank. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.