Afrikaanse boer heeft behoefte aan klimaatgegevens

Door het veranderende klimaat kunnen Afrikaanse boeren niet langer vertrouwen op traditionele methoden om het weer te voorspellen. Toch kan de medewerking van de boeren van onschatbare waarde zijn, zo blijkt op een congres in Kenia.
“Afrikaanse gemeenschappen vertrouwen al jarenlang op traditionale methoden om het weer te voorspellen”, zegt Issa Djire, directeur van het het Office de la Haute Vallée du Niger. “Maar als gevolg van de klimaatverandering is het niet langer makkelijk om die indicatoren te interpreteren.”
Toch kunnen deze mensen nog een belangrijke rol spelen bij het verzamelen van de gegevens. Mali startte twaalf jaar geleden al een programma waarbij weersgegevens verzameld werden op lokaal niveau. In duizenden dorpen werden weerstations geplaatst, en de inwoners werden betrokken bij het meten en verzamelen van de gegevens.
De gegevens worden geanalyseerd en gepubliceerd via lokale radiostations en op buurtvergaderingen. “De lokale meting van neerslagpatronen heeft de veerkracht van de boeren verbeterd”, zegt Djire. “Door samenwerking met landbouwambtenaren weten ze nu exact welk type zaden ze moeten planten en op welk moment.”

Goed voorbeeld


Deze week wordt in Nairobi een congres gehouden van de Afrikaanse ministers die verantwoordelijk zijn voor meteorologie. Meteorologen op de conferentie willen dat meer Afrikaanse landen het voorbeeld van Mali volgen. “Het verzamelen van meteorologische data is bijzonder duur”, zegt Alhassane Adama Diallo, directeur van het Afrikaanse Centrum voor Meteorologische Toepassingen en Ontwikkeling (ACMAD). “Maar het is nutteloos als de eindgebruiker, meestal een kleine boer in een afgelegen dorp, er geen voordeel van ondervindt.”
Diallo zegt dat Afrika maar een achtste van de meetstations heeft die nodig zijn volgens de World Meteorology Organisation (WMO). Daarom zijn meer middelen nodig van de overheden.
De Afrikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank hebben oren naar die oproep. Ze willen via ACMAD 155 miljoen dollar reserveren voor betere meteorologische systemen in Afrika. Volgens Diallo moeten volgende maand al de eerste stations gebouwd worden in verschillende landen. Het geld zal ook gebruikt worden om deskundigen op te leiden of bij te scholen en om de communicatie naar kleine boeren te verbeteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.