Afrika ziet globalisering wel zitten

Een duidelijke meerderheid van de Afrikaanse bevolking vindt de globalisering positief. Dat moet blijken uit een woensdag gepubliceerde opiniepeiling bij 7.556 Afrikanen uit zeven landen. Het vertrouwen in multinationale ondernemingen is niet groot bij de ondervraagden, maar toch denken de meesten dat die bedrijven een bijdrage leveren tot de economische vooruitgang in hun land. Anders dan mensen in andere werelddelen oordelen de meeste Afrikanen in de peiling ook dat de Verenigde Staten een positieve invloed hebben in de wereld. Europa staat iets minder goed aangeschreven.


Het onderzoek werd in december 2003 en januari 2004 uitgevoerd door het in internationale opiniepeilingen gespecialiseerde bedrijf Globescan. De respondenten leven in steden in Ivoorkust, Kenia, Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika, Tanzania en Zimbabwe. De peiling maakt deel uit van een veel groter internationaal onderzoek, waarvan sommige resultaten al begin deze maand bekend werden gemaakt. Op de Noord-Amerikaanse bevolking na blijken de Afrikaanse ondervraagden het meest opgezet met de globalisering en ook met de rol van de VS in de wereld.

Van de Afrikaanse ondervraagden beoordeelt 29 procent de globalisering erg positief; nog eens 36 procent kiest voor enigszins positief. Opvallend zijn de verschillen tussen de onderzochte landen: in Ghana, Kenia, Zuid-Afrika, Nigeria en Ivoorkust is 70 procent of meer van de respondenten te vinden voor de globalisering, terwijl dat aandeel in Tanzania maar nipt 50 procent haalt en in Zimbabwe zelfs beperkt blijft tot 35 procent. Overal zijn hoog opgeleide en jonge mensen meer gewonnen voor de globalisering dan andere bevolkingsgroepen.

De perceptie van buitenlandse bedrijven hangt sterk samen met het oordeel over de globalisering. In Ghana hebben vier op vijf ondervraagden enig tot veel vertrouwen in multinationals. In Kenia, Zuid-Afrika, Ivoorkust velt ook nog een meerderheid van de respondenten een gunstig oordeel, in Tanzania en Zimbabwe is het vertrouwen heel wat kleiner. Toch is zelfs 80 procent van de Zimbabwaanse ondervraagden sterk of enigszins voor de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in hun land.

Minder dan een derde van alle ondervraagde Afrikanen gelooft dat de rijke landen eerlijk tewerk gaan in handelsonderhandelingen met arme landen. Een ruime meerderheid van 57 procent is het niet eens met de stelling dat arme landen evenveel profiteren van vrijhandel dan rijke landen.

Maar de VS stuiten volgens het onderzoek in Afrika niet op zoveel wantrouwen als in andere werelddelen. 55 procent van de ondervraagden is het ten minste enigszins eens met de stelling dat Washington een positieve rol speelt in de wereld. Buiten Noord-Amerika haalt die stelling in geen enkel ander werelddeel een meerderheid. De Amerikanen staan het best aangeschreven in Ghana, gevolgd door Kenia, Ivoorkust en Nigeria. In Zuidelijk Afrika hebben de Amerikanen minder krediet; in Zuid-Afrika krijgen ze nog net de helft van de ondervraagden achter zich, in Zimbabwe en Tanzania amper vier op de tien respondenten. Afrikaanse moslims hebben een negatiever oordeel over de VS dan christenen.

Ook van Europa hebben veel ondervraagden een goede indruk, al liggen de positieve scores gemiddeld zes procentpunt lager dan die van de VS. Vooral in Ivoorkust is het verschil opvallend: 60 procent van de ondervraagden ziet de VS wel zitten, maar Europa krijgt maar 47 procent achter zich.

Volgens het onderzoek vindt een overgrote meerderheid van de Afrikanen democratie de beste bestuursvorm. Maar weinigen geloven dat hun land echt bestuurd wordt volgens de wil van de meerderheid. In Zuid-Afrika vindt 57 procent van de ondervraagden dat de machthebbers geen rekening houden met wat het merendeel van de bevolking wenst, in Zimbabwe en Nigeria stijgt dat aandeel tot 73 en 85 procent.

De gedetailleerde resultaten van de peiling zijn enkel toegankelijk voor betalende klanten van Globescan - hoofdzakelijk multinationale ondernemingen.(PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.