In Afrika blijft kinderen krijgen groot risico

In Congo-Kinshasa, Angola, Liberia, Niger, Somalië en Sierra Leone krijgt meer dan een vijfde van de meisjes tussen 15 en 19 elk jaar een kind. In Burkina Faso en Kameroen hebben vrouwen nu minder kansen om gezond kinderen ter wereld te brengen dan tien jaar geleden. Vruchtafdrijvingen lopen in Afrika nog altijd voor één vrouw op 150 fataal af. In een hele rij Afrikaanse landen is de reproductieve gezondheidszorg - medische hulp en andere diensten die te maken hebben met vruchtbaarheid en zwangerschap - er de laatste jaren niet op vooruitgegaan. Dat blijkt uit een studie die gisteren in Londen werd gepubliceerd.

In Londen is gisteren Countdown 2015 van start gegaan, een driedaagse conferentie over reproductieve gezondheid. Op de door niet-gouvernementele organisaties bijeengeroepen vergadering wordt een balans opgemaakt van de afspraken die tien jaar geleden op de VN-Bevolkingsconferentie van Caïro werden gemaakt. De internationale gemeenschap beloofde toen heel wat. Ze zou ervoor zorgen dat geboorten en zwangerschappen over heel de wereld veiliger werden, dat iedereen de kans kreeg aan gezinsplanning te doen en dat vrouwen via onderwijs en wetgevende initiatieven weerbaar genoeg werden om hun rechten in dat verband te kunnen opeisen.

Volgens het dinsdag voorgestelde rapport ‘ICPD at Ten: Where Are We Now?’ hebben 23 ontwikkelingslanden op die vlakken duidelijk vooruitgang geboekt. Tunesië, Bangladesh, Nepal, Peru en de Filippijnen lieten de beste resultaten optekenen. In 17 andere arme landen is er helemaal geen vooruitgang geboekt, of is de situatie zelfs verslechterd. Afrika blijft de gevaarlijkste plaats om kinderen ter wereld te brengen. In Burkina Faso en Kameroen ging het de afgelopen jaren het steilst bergaf met de reproductieve gezondheidszorg; in Botswana, Namibië, Senegal en Zuid-Afrika was er geen verbetering merkbaar.

Sinds 1994 is de wereld maar weinig opgeschoten bij het voorkomen van sterfgevallen bij zwangere vrouwen. Elk jaar sterven nog meer dan 525.000 vrouwen aan complicaties tijdens de zwangerschap of bij de geboorte – het leeuwendeel daarvan in ontwikkelingslanden. Ondanks de voortschrijdende liberalisering van abortus, loopt wereldwijd nog één op de tien zwangerschappen uit op een onveilige vruchtafdrijving. Elk jaar sterven daardoor naar schatting 70.000 vrouwen. Ook de verspreiding van contraceptiva in arme landen laat nog veel te wensen over. Ongeveer 123 miljoen koppels in de ontwikkelingslanden en de voormalige Sovjet-Unie hebben geen toegang tot veilige contraceptiva.

Toch is er ook goed nieuws. De voorbije jaren steeg het gebruik van voorbehoedsmiddelen het snelst in Afrika bezuiden de Sahara en in Latijns-Amerika. Zowat overal gaan ook steeds meer meisjes naar school – wat de kans verkleint dat ze ongewild zwanger worden. In vier van de vijf landen stijgt het aandeel van de vrouwen in het parlement, en daarmee de kans dat er meer aandacht wordt besteed aan vrouwenrechten.

De studie werd samengesteld door Population Action International (PAI), Family Care International (FCI) en de International Planned Parenthood Federation (IPPF), drie gespecialiseerde organisaties. De onderzoekers merken op dat ook rijke landen als de VS, Portugal en Koeweit slecht scoren op indicatoren als het percentage tienerzwangerschappen en toegang tot onderwijs voor meisjes. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.